Múzsák, akik megihlették a legnagyobb írókat

Vannak, akik a legjobbat hozzák ki a másikból, ez különösen maradandó, ha az illető épp egy neves szerző. Lássuk most a legnagyobb múzsákat, akiknek a világirodalom csodás ékköveit köszönhetjük.

Fanny Brawne, John Keats kedvese

Frances ‘Fanny’ Brawne volt a nagybetűs szerelem a költő, John Keats életében. Érzéseik halhatatlanná váltak a gyönyörű szerelmes levelek által, melyeket Keats írt a lánynak. Az angol romantikusok egyik legnagyobb alakja fiatalon, alig huszonötévesen hunyt el és soha nem tudta meg, hogy a múzsájának írt Fényes csillag (magyar fordításban Utolsó szonett), a többi művével egyetemben világhírű lett.

Beatrice di Folco Portinari, Dante gyermekkori lelkitársa

Dante Alighieri mindössze kilencéves volt, amikor találkozott Beatrice-al, de a lány örök életre elrabolta a költő szívét. Beatrice korai halálát követően Alighieri a szívét a La Vita Nuovában, vagyis költeményei gyűjteményébe öntötte, de később sem engedte el szeretett múzsáját. Az Isteni színjáték című remekművében Dante végigjárja és megismeri a Poklot, a Purgatóriumot és a Paradicsomot, s végül Beatrice révén üdvözül.

Tom Lefroy, Jane Austen viszonzatlan szerelme

Máig vitatható az írónő Thomas Lefroyjal való “viszonya”, két dolog azonban biztos: ők ketten nagyon közel álltak egymáshoz, kapcsolatuk pedig épp a Büszkeség és balítélet című könyv születésével párhuzamosan bontakozott ki, vagyis nem alaptalanul hangoztatják a karakterek mögötti feltételezéseket. A fiatalok különféle partikon és összejöveteleken jelentek meg együtt, és Jane leveleiben gyakran említi kacér táncaikat. Barátságuk azonban megszakadt, amikor a férfi visszatért Írországba, megházasodott és a legfelsőbb bíróság elnöke lett.

Shakespeare és a rejtélyes Fekete Hölgy

Shakespeare szonettjeiben visszatérő szereplő a titokzatos Fekete Hölgy, akinek valódi neve  ‘Lucy Negro’ vagy ‘Black Luce’ volt és Londonban üzemeltette bordélyházát amellett, hogy ő maga is űzte a mesterséget. A rendkívül vonzó Fekete Hölgy a kutatók szerint valós személy volt és viszonyt folytatott az angol költővel, aki több alkalommal is megemlítette a szép kezű, zeneértő, házasságtörő nőt írásaiban. 

Neal Cassady, Jack Kerouac legjobb barátja

Neal Cassady az ’50-es évek beatnemzedékének egyik vezető alakja volt és erőteljes befolyással bírt barátja írói szárnypróbálgatásaira. Az Úton ikonikus karaktere, Dean Moriarty meg sem született volna, ha ők ketten nem találkoznak. Neal személyisége egyébként  még számtalan Kerouac könyvben/szereplőben visszaköszön, de megjelenik például Allen Ginsberg költeményeiben és más irodalmi munkákban is.

Jeanne Duval, Baudelaire élettársa és szeretője

Jeanne Duval, a nagyvilági színésznő 1842-ben találkozott a neves poétával, Charles Baudelaire-el, miután Franciaországba érkezett. A két szerelmes húsz évet töltött együtt, az író számára Jeanne jelentette a legnagyobb érzelmi forrást, mind irodalmi, mind pedig hétköznapi életében. Legtöbb művét a nőnek ajánlotta, akiért annyira oda volt, hogy gyakran fekete vénuszként emlegette annak kreol árnyalatú bőrszíne miatt.

Zelda Sayre, F. Scott Fitzgerald különös felesége

A Nagy Gatsby íróját 1918-ban Alabamában hozta össze a sors Zelda Sayre-el, akivel nem sokkal később, 1920-ban meg is esküdtek. A Zeldával való viharos kapcsolat igen erőteljes befolyást gyakorolt az író karrierjére. A nő sokszínű, lobbanékony egyéniségét Fitzgerald több alkalommal is belecsempészte karaktereibe, időnként részeket idézve a nő leveleiből vagy naplójából.

A mi Adynk és az ő Lédája

Talán nincs is a magyar irodalomban híresebb múzsa Diósy Ödönné Brüll Adélnál, akinek jó pár versciklust köszönhetünk. Az inpiráló, művelt és egyben élénk társasági életet élő hölgy Diósy Ödön felesége volt, de az akkori szóbeszéd szerint csupán anyagi okok miatt került sor a frigyre. Ady egy meghívás alkalmával jutott el Párizsba Lédához, mi pedig örökké hálásak lehetünk ennek a találkozásnak, melyből a költő életművének legkiemelkedőbb versei születtek.

forrás ITT