Neves szerzők, akik fanfictionben utaztak

Számos komoly hírnévvel rendelkező író kezdte fanfiction alkotásokkal, és vannak olyanok is, akik egyetlen ilyen átdolgozásnak köszönhetően lettek bestsellerszerzők. Most a legismertebb példák következnek.

Mielőtt azonban nagyon belemelegednénk a témába, érdemes tisztázni, mit is jelent tulajdonképpen az angol fanfiction kifejezés. Szó szerinti fordításban „rajongói irodalom”-ként lehetne értelmezni. Az adott szerző egy már befutott művet ír tovább vagy dolgoz át az eredeti szereplők mozgósításával. A fanfiction-re jellemző, hogy bárki, akinek kedve szottyan hozzá írhat egyet, hiszen általában online felületen publikálják, sőt, külön erre létrejött honlapokat is találhatunk.

 

E.L. James

Valljuk be, elég ritkán olvasható a blogon az írónő neve, de ebben a cikkben megérdemelten szerepel az első helyen. E. L. James fanfiction sorozata minden idők egyik legfelkapottabb olvasmánya lett, aztán megállíthatatlan üstökösként hódította meg a nyomtatott irodalom és a filmek világát is. Ma már nyílt titok, hogy az írónő Bella és Edward (Stephenie Meyer: Twilight saga) történetét vette alapul írásához, melynek eredeti címe Master of the Universe volt és James a saját szórakoztatására kezdte publikálni az interneten.

Neil Gaiman

Ki gondolná a ma már ikonikus stílusú szerzőről, hogy egykor olyan forrásokhoz nyúlt, mint a Narnia-krónikái, Lovecraft Cthulhu mítosza vagy Sherlock Holmes kalandjai?  A többek között Eisner-, Hugo-, Nebula- és Bram Stoker-díjas szerző ráadásul duplán jó példa, ugyanis elsőként mint könyvrajongó találkozott az irodalommal; állítólag már négyéves korában folyékonyan olvasott. A nyolcvanas évek elején egyébként újságíróként dolgozott, interjúkat és könyvismertetéseket is jegyzett.

Meg Cabot

Mielőtt a szerző több mint ötven könyvét piacra dobták volna, ő maga is publikált átdolgozásokat. A Neveletlen hercegnő naplója és az Airhead sorozat napjainkban már világhírű, ám az írónő saját maga vallotta be személyes blogoldalán, hogy korábban rengeteg Star Wars rajongói fikciót írt. Szerinte a fanfictionök írása az egyik legjobb módja annak, hogy a kezdő írók megtanuljanak történeteket elmesélni.

Cassandra Clare

Clary mint Ginny Weasley és Jace mint Draco Malfoy? Naná! Clare Harry Potter fanfictionjét  2000 és 2006 között írta, ám a karakterek és a sztori megalkotásánál inkább a szórakoztatás dominált, mintsem az, hogy hűséges maradjon az eredeti világhoz. A legelső kötet (A végzet ereklyéi 1. – Csontváros) az árnyvadászok bemutatásával kezdődik, de akadnak itt démonok, vámpírok, vérfarkasok és megannyi ismerős apróság. Ez utóbbi elég nagy szerepet játszott abban, hogy az írónő jó pár plágiumvádat megélt már. 

Naomi Novik

Az szerzőnő neve minden bizonnyal ismerősen cseng sárkányos körökben. Ő jegyzi a híres Temeraire sorozatot, melyről talán nem nagy meglepetés, hogy valójában Patrick O’Brian Aubrey-Maturin című könyvsorozatának fanfictionje. Novik jelenleg az Organization for Transformative Works vezetője, mely az első olyan szervezet, ami kifejezetten a fanfic történetek megőrzésére, védelmére jött létre.

Lev Grossman

Grossman korábban közreműködött olyan fanfictionök létrejöttében, melyek a Harry Potter, az Így neveld a sárkányodat könyvek vagy a Kalandra fel! tévésorozat világához kötődtek. Az író szerint egy rajongói szöveg megalkotása legalább akkora kihívás, mint amikor hagyományos fikciót alkot az ember. Mindenesetre A varázslók-trilógia sorozat is könnyedén elmegy fanfiction terméknek, tekintve a rengeteg Potter és Narnia hatást, melyek egyértelműen érződnek a köteteken.

Christina Hobbs és Lauren Billings (írói név – Christina Lauren)

Jól látjátok, a cím bizony nem elírás. A hihetetlenül népszerű Gyönyörű rohadék könyveket két hölgyemény írja, akik minden erejükkel igyekeztek titokban tartani Twilight rajongói-fikciós hátterüket, mert ez akkor már nem számított túl jó pontnak a kiadói világban. Miután fanfiction sztorijuk (The Office) meghaladta a 2 millió letöltést, a Waxman Leavell Irodalmi Ügynökség felvette velük a kapcsolatot. A verhetetlen csapat aztán kiadta új regényét, a Gyönyörű rohadékot, melyben néhány rész már a The Office című történetben is szerepelt.

Anna Todd 

Anna Todd Harry Styles fanfictionjét milliók olvasták a WATTPAD felületén, annak ellenére – vagy talán épp emiatt – hogy ebben az esetben nem beszélhetünk irodalmi előzményről. A One Direction rajongó, mindössze 29 esztendős írónő erotikus regénye alig néhány fejezettel indult, mostanra pedig már 2500 oldalas jelenséggé nőtte ki magát köszönhetően az elképesztő olvasótábornak. Toddra egyébként érezhetően nagy hatással volt  E.L. James története, sokan a tini szürke ötven árnyalataként hivatkoznak az azóta már kiadásra került bestseller könyvre, melyből egyébként film is készült, amit itthon áprilisban vetítenek.