Irodalmi házasságok a legkitartóbb fajtából

A házasság világnapjának gondolata az Egyesült Államokból származik és 1983-óta ünnepeljük általában február második vasárnapján. Könyvmolyként nem is tölthetnénk el úgy ezt a napot, hogy nem vesszük sorra a legszívósabb irodalmi házasságokat. A lista tetszőlegesen bővíthető most is. 

Jamie és Claire, Az idegen

Frank Randall Claire valódi férje a modern világban, még Jamie, a bátor, fiatal skót a XVIII. században él, ahová Claire a köveken keresztül érkezik. A nő sokáig őrlődik a két férfi között, aztán a saját biztonsága érdekében feleségül megy a skót harcoshoz és beleszeret. A körülmények végül arra kényszerítik, hogy vonakodva bár, de visszatérjen több, Jamie-vel töltött házasév után a régi életébe. Claire húsz éven át – még közös gyermekük felnő – nem hall Jamie felől, fogalma sincs, hogy túlélte-e a cullodeni csatát, de hiszi, egyszer újra láthatja szerelmét. Lányuk felnőtté válása után Jamie keresésére indul, vissza a múltba, ahol újra egymásra találnak… Az igaz szerelem már csak ilyen, nem számít sem tér, sem idő.

Allie és Noah, Szerelmünk lapjai

Ki ne ismerné Nicholas Sparks csodálatos, szívbemarkoló történetét, melyet egy idős férfi olvas fel az Alzheimer-kórban szenvedő asszonynak. Lassacskán világossá válik, hogy a férfi a saját életüket meséli, Noah és Allie fiatalkorának legszebb éveit. Azokat, melyeket együtt töltöttek. Az a csendes odaadás, melyet a már megöregedett Noah mutat egyre gyengébb felesége felé akaratlanul is eszünkbe juttatja: ezt jelenti a jóban és rosszban, a betegségben és egészségben.

Elizabeth és Mr. Darcy, A ​halál jár Pemberley-ben

Jane Austen roppant kevés információt hagyott hátra a házasságkötés utáni időkről, köszönhetően azonban P.D. James írónak, nem furdal többé a kíváncsiság. James elképzelése szerint Darcy-ék rengeteget nevetnek együtt, de persze nem hagytak fel kedvenc időtöltésükkel sem: továbbra is előszeretettel csipkelődnek egymással. Sőt, akkor sem rendül meg a bizalmuk, amikor Wickhamet meggyilkolják egy fogadáson a házukban. Bármi történjék a könyv cselekményében, ők ketten kiállnak egymás mellett. Számos szerző játszott már el a Darcy-házasság gondolatával, de egyikük sem tette olyan emlékezetesen, mint P.D. James.

Clare és Henry, Az időutazó felesége

Talán Isten is csak kitalált minket, és nem mondja meg nekünk – mondja Clare, az időutazó, Henry felesége Audrey Niffenegger modern klasszikusában. Vajon mi van akkor, ha a pár kimondja, „a mai naptól kezdve”, de egyikük különös betegségben szenved? A kór arra készteti, hogy egyszer csak eltűnjön, de sosem tudja, hová megy és mennyi ideig marad ott. Clare egyik napról a másikra él úgy, hogy nem tudja, viszontláthatja-e még Henryt, ahogy a férfi sem lehet együtt a családjával. A házasságuk nem hosszú életű, mégis boldog, olyan, mint ez a könyv: mosolyogva olvasod majd, mégha közben a könnyeiddel küszködsz is.

Kitty és Kostya, Anna Karenina 

Ha ismered Lev Tolsztoj művét, akkor most minden bizonnyal csodálkozol, hogyan is kerülhetett ez a könyv a listára. Ugyanakkor a történetnek van két szereplője, akik végül megtalálják a boldogságot a házasságban. A könyvben végigkövethetjük Kitty és Kostya házasságkötését, első éveiket, a korai együttéléssel járó nehézségeket, a kemény munkát, melyet egymásba fektetnek az egység és gyermekük érdekében. Az ő házasságuk példaként jelenik meg a regényben, megmutatja, mit jelent a hűség, akkor is, ha szüntelenül ott ólálkodik a kísértés.

Molly és Arthur Weasley, Harry Potter sorozat

Harry Potter, az árva gyerek, akinek fogalma sincs, milyen lehet egy szerető család, amíg nem találkozik Weasley-ékkel. Arthur és Molly boldog házaspár és felelősségteljes szülők. Mindent megtesznek, hogy gyermekeiknek megadják, amire szükségük van, a jó neveltetéstől kezdve a határtalan törődésig. Bár a gyerekek nem örülhetnek mindig a legújabb ruhadaraboknak, vagy a legszebb, legdrágább tárgyaknak, de ismerik a család értékét és a szülői szeretet biztonságát, melyet elsősorban Molly és Arthur erős házassága alapoz meg.

Demelza és Ross, A Poldark-család 

A modern fikciók szerelmes párjait nem kímélték a szerzők, így van ez Demelza és Ross Poldark esetében is, akiknél talán már csak Claire és Jamie szenvedett többet. Ross élete szerelmét távollétében feleségül veszi az unokatestvére, de a szíve továbbra is a nőért dobog, miközben személyes és politikai ellenségei semmilyen módszertől nem riadnak vissza, hogy megpróbálják tönkretenni őt. A tapasztalatlan Demelza szolgasorsból szabadul Rossal való házasságával, de csakhamar kiderül, hogy vad természete tökéletesen illik a férfi karizmatikus jelleméhez, aki egy idő után akaratlanul is úgy érzi, Demelzát neki szánta a sors. Ám az ördög – ahogy az lenni szokott – nem alszik: afférok, gyermekhalál, szenvedély és megpróbáltatások kövezik közös életük útját és mindez csak az első néhány könyv…

Lili és Miklós, Hajnali láz

Meghalni ​most? Amikor az élet elkezdődhet végre? A huszonöt éves Miklós szerint az élet akkor kezdődik, amikor a szerelem megsimogatja az embert, márpedig Miklós élni akar, a 117 magyar lány egyike által, majd végül csak Lilivel, az igazival. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei semmit sem változtatnak egymás iránti érzéseiken. Az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem története ez, a házasságé, melynek félévet jósoltak, és melyből végül több mint ötven év lett.

kiemelt kép ITT
gifek ITT
forrás ITT és ITT