Túlélt vonatbaleset, titkos affér és milliós kutyanyakörv – érdekességek Dickens életéről

A Twist Olivér, a Karácsonyi ének, az Örökösök vagy a Szép remények című klasszikusok szerzőjét a mai napig a legnagyobb alkotók között tartják számon. Síremléke a a londoni Westminster apátság költőknek fenntartott részében található, könyvei több száz millió példányban keltek el és azon kevesek közé tartozott, akik megélték, hogy művükből még életükben feldolgozások készüljenek.

Érdekességek következnek a legendás szerzőről.

Szegénységből a színpadra

Cipőpasztagyárban dolgozott tizenévesen, miután 1824-ben a haditengerészet pénztárának felelőtlen kezelése miatt apját börtönbe zárták. A nehéz sorsú éveket későbbi pályáján remekül kamatoztatta, kitűnő ábrázolója lett a szegények szenvedéseinek.

Ügyvédi irodában, színészként és parlamenti riporterként is dolgozott,  miközben Boz álnéven publikált rövid terjedelmű írásokat. A cikkeket később kötetben is megjelentették.

 

A siker különös módon kopogtatott be az életébe. Egy ismert karikaturista rajzai alá írt kísérőszövegeket. Egy ilyen megbízás során született meg a nagy sikerű A Pickwick Klub, mely azonnal híressé tette.

Kalandok a hálószobán és azon túl

1836-ban vette feleségül Catherine-t, házasságukból azonban hiába született tíz gyermek, az író 45 évesen beleszeretett egy 18 éves színésznőbe, akivel tizenöt éven át folytatott titkos viszonyt. Felesége rájött férje csalfa titkaira, miután a szeretőnek készíttetett karkötőt véletlenül a házaspár címére vitték ki.

 

Az író a marketing modern atyja volt, tekintve, hogy saját maga népszerűsítette alkotásait olvasókörutakon, így jutott el például Írországba, Angliába és Amerikába is. Dickens egyébként a magánkiadásban is úttörő volt, a Karácsonyi ének megjelenését saját zsebből finanszírozta, sőt, a mű köré komplett ”kampányt” épített föl. Az író minden előadásán másképpen adta elő a történetet. A könyv lapjait egy nagyobb méretű kötet oldalaira ragasztotta, az így nyert széles, üres margókra pedig jegyzeteket, szerkesztői változtatásokat és feljegyzéseket írt.

Dickens, a reformer

A London Sunday Telegraph szerint Dickens volt az  „Az ember, aki felfedezte a karácsonyt”, ami ha úgy vesszük, nem alaptalan, hiszen írásai hatására lett a pogány eseményből meghitt, családias ünnep. Ezenfelül a karácsonyi üdvözlőlapok megjelenése szintén a szerző nevéhez fűződik. Az 1840-es évek elején az író szerzeményének hatására és Sir Henry Cole megrendelésére készült el az első, kereskedelmi forgalomba szánt képeslap az alábbi szöveggel: „A Merry Christmas and a Happy New Year to you.”

Dickens a reformkori Magyarországon is képes volt népszerűségre szert tenni, méghozzá viszonylag rövid idő alatt. A Karácsonyi ének 1843. december 19-én jelent meg Londonban, és alig három év múlva már nálunk is olvasható volt, ami még mai viszonylatban is rekordidő. Petőfi Sándor és Arany János rajongott az író munkásságáért, sőt, Petőfi egy Dickens kötettel ajándékozta meg Nagyszalontára látogató barátját.

A szerencse fia

Charles Dickensről azonban kevéssé ismeretes, hogy 1865-ben túlélt egy vonatbalesetet. Az író épp szeretőjével és annak édesanyjával utazott Staplehurst vidékén, amikor néhány hiányzó sínrészlet miatt a szerelvény kisodródott. A baleset következtében 10 ember életét vesztette, 49-en pedig sérülést szenvedtek. Az író túlélte a szerencsétlenséget.

A Dickens név az író halála után is jövedelmező maradt. A szerző kutyájának nyakörve kétmillió forintnyi dollárért kelt el New York-ban egy aukción, ahol négylábúakkal kapcsolatos tárgyakat kínáltak az érdeklődőknek. A rézzel díszített, bőrből készült nyakörvön megtalálható az író neve is. Dickens csecsebecséi egyébként jól szerepelnek az ilyen árveréseken. Elefántcsont-aranyból faragott fogpiszkálójáért például 1,8 millió forintot fizetett egy lelkes gyűjtő.

 

De ott van példának Dickens mahagóni íróasztala, melyen a Szép remények és a Két város is életre kelt. Az irodalomtörténeti bútor ma közkincs, a londoni Dickens Múzeum tulajdona. Az ereklyét 780 ezer fontért, vagyis 320 millió forintért vásárolta vissza az intézmény.

 

 

 

forrás ITT, ITT, ITT, ITT, ITT
kiemelt kép ITT