A legolvasottabb könyvek a börtönben

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban 110 felnőttből legalább egy börtönben ül. Azok számára, akik ilyen korlátozott hozzáféréssel rendelkeznek a külvilághoz, a börtönkönyvtárak nélkülözhetetlenek lehetnek. A fogvatartottak oktatási, társadalmi és szellemi rehabilitáción is részt vesznek, a foglalkozásokon pedig jó szolgálatot tesznek az irodalmi források. A lista persze nem átfogó, egyetlen amerikai börtön legolvasottabb köteteit tartalmazza.

1. A Life Inside: A Prisoner’s Notebook: Erwin James

Erwin James-t még fiatal fiúként ítélték el, majd börtönözték be. James jóformán a rácsok mögött nőtt fel, büntetése letöltése alatt vált kisfiúból középkorú férfivá. A szerző börtönmemoárja, a A life inside: A Prisoner’s Notebook mint ahogy a legtöbb ilyen visszaemlékezés természetesen népszerű a fogvatartottak között, akik saját szabadságvesztési tapasztalataikat is szívesen hangoztatják.

2. GED felkészítő feladatok

Az elítéltek túlnyomó többsége elégtelen vagy hiányos oktatást kapott a börtönt megelőzően, így számos fogvatartott dolgozik azon, hogy a rácsok mögött befejezze a középiskolát vagy letegye az úgynevezett GED-tesztet. Sok múlik a foglyok sikerén, tulajdonképpen a társadalomba való visszatérésük kritériuma, hogy képesek-e a tanulásra, a fejlődésre.

3. Jogi szótárak

Számos fogvatartott felkészületlennek érzi magát az ügyvédekkel és a bírósági rendszerrel való találkozás során, mivel csekély információval rendelkeznek az amerikai jogrendszerről a hiányos oktatás miatt.  A jogi szótárak segítenek enyhíteni ezt a tehetetlenséget és a bebörtönzöttek így jobban megértik a bírósági tárgyalásokon alkalmazott szakzsargont.

4. The 48 Laws of Power: Robert Greene

Még az Egyesült Államokban számos börtönben betiltották az olyan tartalmakat, melyekben arról esik szó, hogy hogyan érd el azt, amit akarsz, addig ez a könyv épp Machiavelli, Sun Tzu és Carl Von Clausewitz filozófiáját és történelmi hatásait vizsgálja. Robert Greene könyvének érdeme, hogy támogatja az intelligenciát, az ambíciókat, a céltudatosságot és arra összpontosít, hogy mindezt pozitív törekvésekre fordítsák az elítéltek.

5. Az ​üvegbura: Sylvia Plath 

Minden olvasó nagyra értékeli, amikor felismeri önmagát, saját érzelmeit és tapasztalatait egy könyv lapjain, mintha csak egy jó baráttal beszélgetne. Sylvia Plath intenzív érzelmekkel tarkított, pszichológiai írásai, különösen Az üvegbura számtalan olyan mély gondolatot vonultat fel, mellyel nem egy bebörtönzött szembesült már elzárva a külvilágtól, magányosan egy cellában.

6. Anne ​Frank naplója: Anne Frank

Szabadságvesztettként, megbélyegzettként élni, rendfenntartók elől menekülni, majd koncentrációs táborba kerülni  –  a fiatal Anne Frank egyedülálló bátorsága, életigenlése, reményteljes hozzáállása a viszontagságos időkben…határozottan foglyokhoz szóló emlékirat.

7. A ​hitetlen:Martina Cole

A hitetlen, és az írónő szinte minden más jelentősebb regénye is bűnügyi fikció, így nem olyan meglepő, miért annyira népszerű a börtönkönyvtárakban. Cole történetei kivételesnek számítanak a műfajban, hiszen regényei többnyire női antihősök, akik bűnözői tapasztalatok alapján tárják fel a bűncselekményeket.

8. Step-By-Step Exercise Guides

Aki legalább egyszer az életben látott már börtöncellát, az tudja, hogy nem csinálhat ott akármit az ember, legkevésbé valamilyen nagyobb teret igénylő testmozgást. Nyilvánvaló okokból kerülnek így előtérbe a kis helyen is végezhető mozgásformák, mint például a jóga.  Ez a gyakorlatokat részletező könyv is felkerült a börtönkönyvtár leggyakrabban kikölcsönzött köteteinek listájára.

 

kiemelt kép ITT
forrás ITT