A legjobb életrajzi ihletésű filmek híres írókról

Tavasz óta lázban tartja a Tolkien rajongókat a világhírű szerző életéről készült film, melyben Nicholas Hoult és Lily Collins alakítja a főszereplőket, vagyis J. R. R. Tolkient és feleségét, Edithet. Ennek apropójából gondoltam érdemes lenne összeválogatni a legjobban sikerült életrajzi alkotásokat irodalom témában.

Salinger 

Az író szerepében Nicholas Hoult.

A fiatal J.D. Salinger a múlt század közepén, New York színes forgatagában próbálja megtalálni írói hangját. Az egyetemen irodalmat tanul, majd behívják katonának. A második világháború után poszttraumás stressz szindrómában szenved, a háború alatt írt első könyve csak 1946-ban jelenik meg. Élete főműve a Zabhegyező, amivel megszegett minden szabályt, és újradefiniálta az amerikai irodalmat. Regénye a csúcsra repíti, egyszerre átkozzák és istenítik.

Miss Potter

Az írónő szerepében Renée Zellweger.

A huszadik század elején egy fiatal lány szeme előtt csupán a jó házasság reménye lebegett. Beatrix Potter másképp gondolkodott, szembeszállt a kor elvárásaival. Szülei nem értették, miért utasít el minden kérőt, hogy csak a könyveknek és a képzeletének éljen. Miután Beatrix megismerkedik Norman Warne-nal, a szárnyait próbálgató könyvkiadóval, szenvedélyes szerelem bontakozik ki kettejük között. Elhatározzák, hogy a rosszalló vélemények ellenére publikálják Miss Potter történeteit. Könyvei azóta klasszikusok lettek, generációk sora nőtt fel rajtuk.

Szerelmes Shakespeare

A szerző szerepében Joseph Fiennes.

Gondban van 1593 nyarán William Shakespeare. A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, semmilyen épkézláb ötlet nem jut az eszébe. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját. Leginkább múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával, nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér és William a maga érzelmét szövi új darabja soraiba. Ám a sors közbeszól, Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez.

Az órák

Az írónő szerepében Nicole Kidman.

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története… 1923: Virginia Woolf, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni  Mrs. Dalloway című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli.

Viszlát, Christopher Robin

Az író szerepében Domhnall Gleeson.

Micimackó bájos történeteit milliónyi gyerek hallgatja még ma is csodálattal, de a felnőtt szíveket is megdobogtatja a sok kedves kis mese. Christopher Robin gyermekkori játékai ihlették meg apját, A.A. Milnét ennek a varázslatos világnak a megalkotására. Az elsöprő nemzetközi sikert elérő könyvsorozat megnyugvást és reményt vitt a brit otthonokba az első világháborút követő években.

Jane Austen magánélete

Az írónő szerepében Anne Hathaway.

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t nézte ki lányuk, Jane jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, fékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal, Tom Lefroy-jal és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Én, Pán Péter

Az író szerepében Johnny Depp.

A sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie (Johnny Depp) egy nap találkozik a Llewelyn Davies családdal: négy árva fiúval és gyönyörű édesanyjukkal (Kate Winslet). Barrie, a rosszallások ellenére összebarátkozik a családdal és a fiúkkal mindenféle huncutságot eszelnek ki. Kivételes képzelőereje vitorlás hajóvá változtatja a domboldalt, az egyszerű botból óriási kard lesz, a levegőbe eregetett sárkány elvarázsolt tündérként lebeg. Így válnak a Llewelyn Davies fiúk annak a Sohaországnak az “Elveszett Fiaivá”, ahol mindenki tud repülni, ahol egymást éri a sok csoda, csíny és huncutság, s ahol még az idő is megáll.

Banks úr megmentése

Az írónő szerepében Emma Thompson.

Walt Disney a szavát adja, hogy kislányai kedvéért filmre viszi azok kedvenc mesekönyvét, a Mary Poppinst. Húsz évbe telik, míg sikerül valóra váltania ígéretét. A jogok megszerzésében ugyanis szembetalálja magát a goromba és hajthatatlan írónővel, aki hallani sem akar a megfilmesítésről. P.L. Travers csak akkor volt hajlandó találkozni Disneyvel, amikor a könyv eladási mutatói csökkenni kezdtek. Az írónő két hétre Los Angelesbe utazott, ahol Disney minden praktikát bevetett, hogy meggyőzze.

Capote

Az író szerepében Philip Seymour Hoffman.

Borzalmas bűncselekményről olvas Truman Capote a New York Times 1959. november 16-i számában: lemészároltak egy jómódú farmercsaládot a kansasi Holcombban. Az írót elképeszti az eset kegyetlensége, értelmetlen brutalitása, és meglátja benne egy komoly újságcikk lehetőségét, amely a bűntény közösségre gyakorolt hatását vizsgálná. Ami szokásos cikknek indul, utóbb nagyszabású könyvtervvé válik, amely munka végül öt és fél évet vesz el Capote életéből. Az eredmény a Hidegvérrel, amely új irodalmi műfajt teremt: a tényregényt, szerzőjét pedig világhírű íróvá teszi.

A J.K. Rowling-sztori

Az írónő szerepében Poppy Montgomery.

Nehéz gyermekkora volt Joanne K. Rowlingnak. Esetlen tinédzser volt, akinek életét beárnyékolta édesanyja elvesztése. A házassága sem sikerült, megtapasztalta az egyedülálló anyák összes problémáját. A nehézségeken néhány jó barát és a gazdag fantáziája segítette át. Egy meseregény megírásába kezdett, amelynek hőse egy varázslótanonc. Sokáig házalt, mire kiadót talált, a fogadtatás azonban minden várakozást felülmúlt és Harry Potter pillanatok alatt a világ kedvence lett. Hosszú út vezetett a segélyektől a gazdagságig, az álmodozástól a valóságig, de J.K. Rowling beírta magát az irodalomtörténetbe.

Hemingway és Gellhorn

A szerző szerepében Clive Owen.

A film a huszadik század egyik leghíresebb szerelmi történetét dolgozza föl: a kalandos életű író, Ernest Hemingway és Martha Gellhorn kapcsolatát, megismerkedésüktől kezdve, a szenvedélyes viszonyukon át a zajos házasságukig. Hemingway és Gellhorn a korszak egyik legismertebb párja lett, akik bejáratosak voltak a legmagasabb társadalmi körökbe, melyek között az irodalmi világ arisztokráciája éppúgy megtalálható volt, mint Amerika első családja.

Mary Shelley

Az írónő szerepében Elle Fanning.

Percy Bysshe Shelley, a 19. század egyik legkiemelkedőbb költője egy nap találkozik a 18 éves Mary Wollstonecrafttal. Shelley elhagyva családját összeköltözik Maryvel – az ifjú párnak a kor másik nagy tehetségű tollforgatója, George Gordon Byron ad menedéket. Svájci otthonában írja meg Mary a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusát, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című regényét, melyet Byron szellemtörténetei ihlettek. A film e szerelemnek és a mű születésének állít emléket.

Tolkien

Az író szerepében Nicholas Hoult.

Az életrajzi alkotás az író fiatal éveit követi nyomon, amikor barátokra lel az iskolában, az első világháborúból hazaérkezve pedig megalkotja legismertebb műveit. A filmben – melyet Dome Karukoski rendezett – Nicholas Hoult mellett Lilly Collins játszik főszerepet. A fenti képre azért felhívnám a figyelmet, pontosabban annak háttérben megbújó részleteire: tünde nyelv, térkép, rajzok, pókok… Minden bizonnyal ismerősek… 🙂

forrás ITT