A világ legdrágább könyvei

Még az átlag könyvmoly feje felett állandóan ott lebeg a kérdés, hogy vajon megengedhet-e magának három könyvet ugyanabban a hónapban, addig egyesek nem restek kiadni több millió dollárt egy-egy különlegesebb kiadványért.

Jöjjenek most azok a kötetek, melyek közül nem egy többet ér, mint John Travolta luxusháza Floridában vagy Leonardo DiCaprio impozáns New York-i lakása.

10. Urizen könyve: William Blake – 2,5 millió dollár

Az eredetileg 1794-ben nyomtatott Urizen könyve az egyik legfontosabb darabja Blake költői munkásságának. A könyvből nyolc példány maradt csak fenn, melyből egy kötetet New York-ban értékesítettek 1999-ben.  A magángyűjtő 2,5 millió dollárért vásárolta meg.

9.  Bogar bárd meséi:  J.K. Rowling – 3,98 millió dollár

Rowling hét eredeti példányt készített a Halál ereklyéiben is feltűnő mesekönyvből. A darabokat saját kezűleg írta és ő maga illusztrálta. Hatot a barátainak és a szerkesztőjének adott ajándékba, az utolsó példányt pedig árverésre bocsátotta. Az Amazon 3,98 millió dollárért vásárolta meg, a könyv eladásából származó pénzt pedig egy jótékonysági alapítványnak adományozták.

8. Világtérkép: Klaudiosz Ptolemaiosz – 4 millió dollár

Ptolemaiosz 1477-ben lefordított könyve több szempontból is különleges: amellett, hogy ez a világ legelső nyomtatott atlasza, egyben az első olyan könyv is, melyet gravírozott illusztrációkkal láttak el.  Ptolemaiosz eredeti műve Konstantinápolyból érkezett Firenzébe úgy 1400 körül, és 1406-ban fordította le Jacobus Angelus latin nyelvre. Bolognában 1477-ben jelent meg belőle az első nyomtatott kiadás, melyet 2006-ban értékesítettek Londonban közel 4 millió dollárért.

7. Treatise on Fruit Trees: Henri Louis Duhamel du Monceau – 4.5 millió dollár

Minden bizonnyal ez a legdrágább könyv, melyet valaha a gyümölcsfákról írtak. A kötetben tizenhat különböző fajta található részletgazdag, realista ábrázolásokkal. Az egyetlen épen maradt példány 2006-ban 4,5 millió dollárért kelt el.

6. A Gutenberg Biblia – 4,9 millió dollár

A Gutenberg Biblia egy példányát 1987-ben adták el 4,9 millió dollárért New York-ban. A könyvekből állítólag 180 példány készült, és mindössze 48 db maradt fenn épségben. A művek a könyvnyomtatás klasszikus módszerével készültek, azaz összerakható és szétszedhető, tetszőlegesen mozgatható betűk felhasználásával.

5. Első fólió: William Shakespeare – 6 millió dollár

Bár az Első fólió eredeti ára annak idején mindössze egy font volt (vagy kettő, ha azt bőrrel esetleg más módon díszítették), a sértetlenül maradt példányokért ma már versengenek a könyvgyűjtők. A kötet mintegy harminchat színpadi művet tartalmaz. 2001-ben a Microsoft társalapítója, Paul Allen 6 millió dollárért vásárolt egy példányt New York-ban.

4. Canterbury mesék: Geoffrey Chaucer – 7,5 millió dollár

A Canterbury mesék különböző történetek gyűjteménye, melyeket zarándokok mesélnek el. A 14. századi kötet 7,5 millió dollárért került értékesítésre Londonban, 1998-ban. Az 1477-es első kiadások ismert példányai közül ez volt az utolsó, melyet még magántulajdonban tartottak. Eredetileg 6 fontért vásárolta meg első tulajdonosa, Earl Fitzwilliam a John Radcliffe könyvtár 1776-os aukcióján.

3. Amerika madarai: James Audubon – 11,5 millió dollár

Az Amerika madarai a francia-amerikai természettudós és festő, John James Audubon híres könyve, amely az Amerikai Egyesült Államok madárvilágát mutatja be színes illusztrációk révén. A kiadványból 119 ismert másolat létezik szerte a világon. 2010-ben a teljes első kiadást Londonban értékesítették körülbelül 11,5 millió dollárért.

2. Oroszlán Henrik Evangéliuma: Szent Benedek rendje – 11,7 millió dollár

Az eredetileg Oroszlán Henrik, szász herceg megbízásából készült gótikus könyvet Szűz Mária oltárára szánták a Brunswick Székesegyházba. A kötetet 1983-ban vásárolta meg a német kormány 11,7 millió dollárért (gondolhatjuk, hogy ma mennyit érhet.. ). A 266 oldalas műben 50 teljes oldalas illusztráció kapott helyet, a kézirat a román stílus 12. századi mesterműve.

1.Leicester-kódex: Leonardo da Vinci – 30,8 millió dollár

A kódex tulajdonképpen egy mindössze 72 oldalas “füzet”, melynek lapjaira Leonardo olaszul jegyzetelt jobbról balra haladó tükörírással. A rögzített gondolatok többek között paleontológiáról, mechanikáról és csillagászatról szólnak, kiegészítve számos illusztrációval. Bill Gates 1994-ben 30.800.000 dollárért vásárolta meg a művet egy aukción, ezzel a világ legdrágább kötetévé téve Leonardo szerzeményét. Gates egyébként beszkenneltette a könyvet, úgyhogy digitális formában remélhetőleg örökké megmarad az utókornak.

forrás ITT