Fantáziadús könyv-design, ha az olvasás már nem elég

Nem bűn néha többre vágyni, valami különlegesre, egyedi élményre. Bár az irodalom már önmagában is kielégítő elfoglaltságot nyújthat, jöjjön most néhány igazán formabontó kiadvány azoknak, akik szeretnek veszélyesen olvasni.

1. Ray Bradbury: Fahrenheit 451- hőérzékeny kiadvány

A hollandiai Jan Van Eyck Academie hozta létre Ray Bradbury klasszikus regényének ezen különleges változatát. Mint ahogy a videó is mutatja, a szöveg csak akkor válik láthatóvá, amikor a tűz felmelegíti a könyvet. Az élmény tagadhatatlanul izgalmas és talán a piromániás könyvmolyok problémáira is gyógyír lehet (már ha van egyáltalán ilyen réteg.)  Egy éven át dolgoztak a termék forgalmazásán, hogy aztán 2018-ban a kezünkbe vehessük. Kár, hogy napló formájában nem kapható.

 

2. Snoop Dogg: Rolling Words – elszívható daloskönyv

Igen, jól látjátok. Ez egy olyan könyv, mely segít eligazodni a füvezés terén, ha netán zöldfülűnek éreznéd magad. A cigipapírból készült lapok dalszövegeket, Snoop Dogg slágereinek sorait rejtik. A Rolling Words könyv borítója sem akármiből, egyenesen indiai kenderből van, a gerince pedig gyufagyújtásra alkalmas speciális felület. Hiánypótló a maga nemében 😀

3. Coffee Stains: Martha Hayden – koffeinirodalom

A legtöbb irodalmár elég jó viszonyt ápol a különféle kávéfajtákkal, melyet Martha Hayden figyelembe is vett az alábbi könyv elkészítésekor. A Coffee Stains mindössze huszonkét oldala teljes egészében kávémaradékból készült, a borító pedig Nepál falvaiból hozott papírból. A falvakban a Lotka nevű növényt használják, mely a letépést követően azonnal regenerálódik. Ez adja a könyv borítóját is, még belül a kávé jótékony hatásait részletezik.

4. Emily Dickinson: Envelope Poems – hogyan készül a vers?

Emily Dickinson termékeny alkotó volt, az utolsó vizsgálatok szerint 1789 verset írt, de ezek közül csak tizenkettőt tett közzé hagyományos értelemben.  Számos költeményét jegyezte fel házi készítésű könyvekbe, melyeket a halála után fedeztek fel a kutatók. Szerzeményeinek tervezetét volt, hogy csak papírdarabokra, vagy levél alakú fecnikre írta fel. Az 52 darabból álló, borítékon megörökített gyűjtemény remek bepillantást enged az alkotás misztikus folyamatába.

5. Edgar Allan Poe: A ​perverzió démona – interaktív történetek

Edgar Allan rövid története olyan dolgokról szól, melyekkel kapcsolatban mindannyian tudjuk, hogy nem helyes, ha megtesszük. Ez a speciális interaktív kiadás lehetővé teszi az olvasó számára, hogy tönkretegye, asszociálva az önpusztítás témakörére. A könyv utasítja az olvasót, hogy miként hajtsa fel, szakítsa szét, feltárva ezzel a benne rejlő szöveget. A kötettel csak egy aprócska gond van, az utasítások megismételhetetlenek.

6.  Joseph Conrad: A sötétség mélyén – mesteri illusztrációk

A sötétség mélyén hírhedten nehéz olvasmány, elég csak egy pillantást vetni az illusztrációkra. Conrad kötete még az Apokalipszis most filmdráma elkészítését is inspirálta. A sötétség mélyén a vagyonszerzés ádáz, állatias küzdelmeiről szól, s egy elefántcsontgyűjtő telep sátánivá torzuló alakjairól. A rajzok a karakterek legbensőbb küzdelmeit elevenítik meg, a könyv hátoldalán lévő index pedig feltárja a rajzok ihletforrásait is.

Ha szereted az extrém olvasmányokat, akkor ezt is imádni fogod: 

Haláli jó olvasmány: a könyv, mely kézbe véve végzetes lehet

kiemelt kép: pixabay