Ismert dalok, melyeket könyvek inspiráltak

Ki mondta, hogy két teljesen eltérő művészeti terület nem inspirálhatja egymást? Egy jól megírt könyvből bármikor születhet valami más: film,  színdarab, új ruhakollekció, vagy esetleg egy sláger. Most itt a lehetőség, hogy belehallgass egy olyan világba, mely a képzeletedet már meghódította. Még szerencse, hogy jó pár érzék még hátra van, úgyhogy nem kell beérnünk pusztán az olvasással (nem mintha, az nem volna önmagában elegendő 😉 ). 

“Atticus” The Noisettes – Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Az angol indie rock zenekar,  a The Noisettes már korábban is rejtett el irodalmi utalásokat dalaikban. Első stúdióalbumukon, a What’s the Time Mr Wolf-on még egy Monte Christo nevét tartalmazó számcím is helyet kapott. 2009-ben kiadott lemezükön, a Wild Young Hearts-on meghallgathatjuk az Atticus néven elkészített dalt, mely Harper Lee klasszikus regényére utal, pontosabban annak ügyvéd főszereplőjére, Atticus Finch-re.

“The Invisible Man” Queen – H. G. Wells: A láthatatlan ember

A Queen 1989-es The Miracle című albumát Roger Taylor dobos írta. A The Invisible Man című dalt H.G. Wells klasszikus regénye ihlette. A dalról Taylor egy 1991-es interjúban azt nyilatkozta, hogy ötlete egy irodalmi szövegből származik, és a kötethez hasonlóan arra a nehézségre világít rá, amellyel sokan küzdenek manapság is, méghozzá a társadalmi elszigetelődésre.

“China in Your Hand” T’Pau – Mary Shelley: Frankenstein

A Frankenstein eredetileg a Genfi-tó partján íródott 1816-ban, majd néhány évvel később meg is jelent. A kezdeti értékelések azonban vegyesek voltak. Bár akadtak, akik “undorítóan abszurdnak” bélyegezték, azt senki nem tagadhatta, hogy mindenki, aki csak találkozott a történettel, a hatása alá került. Így lehetett vele a T’Pau énekese is, akinek dalát épp Mary Shelley Frankenstein-ről szóló álma ihlette.

“Firework” Katy Perry – Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac Úton című könyve az évek során több zenész számára szolgált inspiráció gyanánt: Bob Dylan, Jim Morrison és Van Morrison, vagy ott van Ray Manzarek, a The Doors billentyűse, aki szerint, ha Kerouac nem írta volna meg a regényt, maga a Doors sosem létezett volna. De hogy jön ide Katy Perry 2010-es slágere? Perry elmondta, hogy egy barátja mutatott meg neki néhány bekezdést a könyvből, mely olyan emberekről szól, akik buzgók, különcök és izzanak, akár a fényes tűzijáték…

“Off to the Races” Lana del Rey – Vladimir Nabokov: Lolita

Lana del Rey dala a romboló, kudarcra ítélt szerelemről szól és a szöveg több alkalommal is hivatkozik Nabokov regényére. A „My old man is a bad man” nyitóvonal arra utal, hogy Humbert nemcsak szörnyű ember volt, hanem mindennek tetejébe még Lolita mostohaapja is. Majd a „Light of my life, fire in my loins”. a regény első sorát hivatott megidézni. Az “Off to the Races” először az énekesnő debütáló albumán jelent meg, majd 2012-ben újra kiadták a Born to Die stúdióalbumon.

“Ramble On” Led Zeppelin – J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura

A Led Zeppelin ikonikus rockbanda és J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura trilógiája között nem sok párhuzamot tudnánk vonni.  Ismereteink bővítéséhez azonban elegendő meghallgatni az együttes 1969-es albumának Ramble On dalát, melynek szövege bizony merít a fantasy ősatyjának kreativitásából. A szövegben Mordor legsötétebb mélységében lelnek rá egy lányra, akinek nem alakul túl jól a sorsa, ugyanis Gollam végül elviszi magával.

“Same Drugs” Chance the Rapper – J. M. Barrie: Pán ​Péter

A “Same Drugs” a Chance the Rapper Grammy jelölt dala, mely Pán Péter történetét használja fel arra, hogy a gyermekkori barátoktól való szétválásról énekeljen. A dalban a drogokat az élet során tapasztalt változások metaforájaként használják és a szöveg szó szerint hivatkozik a könyvre:  “When did you change?/Wendy you’ve aged/I thought you’d never grow up”.

“For Whom the Bell Tolls” Metallica – Ernest Hemingway: Akiért ​a harang szól

Ernest Hemingway regénye a spanyol polgárháború idején harcoló fiatal amerikai katonáról a legendás Metallica együttesre is nagy hatással volt. A zenekar az amerikai író szerzeményét használta fel For Whom the Bell Tolls című számuk írásakor. A dal az egyéni veszteség értelmetlensége és a politikai ideológia nyeresége közti konfliktust dolgozza föl : „For a hill men would kill, why? They do not know”.

 

Forrás ITT
kiemelt kép ITT