Kedves cím, kemény tartalom * Samuel Bjørk: Őzike értékelő

Ma már szinte egyáltalán nem olvasok krimiket, pedig gyermekkoromban tulajdonképpen mást sem csináltam. Úgy véltem, Samuel Bjørk norvég Őzikéje /Athenaeum/ remek visszazökkenés lesz ebbe a hihetetlenül sokszínű műfajba. Később olvasás közben és a könyv befejeztével is úgy gondoltam, ebben nem tévedtem vele kapcsolatban. 

A  mű és írója

A Magányos utazó szerzője – valódi nevén Frode Sander Øien – egyébként nem pusztán a könyvek világában tevékenykedik. Színdarabíró, zeneszerző-énekes, emellett alkotásai kortársművészeti kiállításokon is felbukkannak.

Őzike című izgalmas története karácsony estéjén kezdődik, ám a folytatás közel sem ennyire varázslatos…A regényt mintegy harminc országban adták ki. A következő kötet, A bagoly röpte külföldön már sikerkönyv.

A történet szerint karácsony estéjén egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. Őzagancsot visel a fején. 
Tizennégy évvel később fiatal lány holttestére bukkannak az egyik hegyi tóban. A lány balettruhát visel. A parton egy fényképezőgépet találnak felállítva. A helyszínen előkerül az Oroszlánszívű testvérek című meseregény egyik kitépett lapja.

Mia Krügert továbbra is kínozza ikertestvére halála. Holger Munch fizetés 
nélküli szabadságot vesz ki, hogy gondját viselje balesetet szenvedett lányának. Egy nyomozónak azonban nem lehet magánélete. Egy különös ügy egyiküket sem hagyja nyugodni. Arról azonban sejtelmük sincs, hogy hamarosan mivel találják magukat szemben…

Nyugtalan, figyelemfelkeltő, vègletekig apròlèkos krimi az Őzike. Olyan történet, melynek minden egyes soràra érdemes odafigyelni. Izgatottan haladtam a vègkifejlet felè, mely valòsàgos csùcspontja volt az izgalmas cselekmènyszálaknak.

De ne szaladjunk ennyire előre!

A skandináv krimik varázsa

Van egy kedves barátnőm, aki imádja a skandináv krimiket, így nem kellett túl sok idő ahhoz, hogy rám is átragadjon ez a rajongás. Plusz ott volt az a tény is, hogy tulajdonképpen krimik olvasásán nőttem fel, így talán bevallhatom, hogy kicsit elfogult voltam, amikor Bjørk kötetére esett a választásom.

View this post on Instagram

Ma már szinte egyáltalán nem olvasok krimiket, pedig gyermekkoromban tulajdonképpen mást sem csináltam. Úgy véltem, Samuel Bjørk norvég Őzikéje /@athenaeumkiado /remek visszazökkenés lesz ebbe a hihetetlenül sokszínű műfajba. A Magányos utazó szerzője egyébként nem pusztán a könyvek világában tevékenykedik. Színdarabíró, zeneszerző-énekes, emellett alkotásai kortársművészeti kiállításokon is felbukkannak. Őzike című izgalmas története Karácsony estéjén kezdődik, ám a folytatás közel sem ennyire varázslatos…A regényt mintegy harminc országban adták ki. A folytatás, A bagoly röpte külföldön már sikerkönyv. 👉Részletek a könyvről: https://athenaeum.hu/index.php?action=konyv&id=139470290 #samuelbjørk #krimi #athenaeum #athenaumkiadó #olvasnijó #mutimitolvasol #igreads #igbooks #instahungary #instahun #bookstagram #bookish #bookphotography #bookphoto #fyvone #fyvonehonlap #könyvajánló #könyvek #sunday #őzike #norvégkrimi

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

A történetet – ezt egy picit nehéz volt megszoknom a műfajt tekintve – egyértelműen a karakterek viszik a hátukon, vagyis a nyomozócsapat tagjai. Mindannyiuknak megvannak a saját démonjaik, múltjuk, céljaik, mozgatórugóik. Egytől-egyig másban kiemelkedőek, ezért is bízunk annyira abban, hogy végül kézre kerítik az aktuális gyilkost.

Emellett a megdöbbentő bűnesetek szűrőiként is működnek, rajtuk keresztül bontakoznak ki az apró cselekményágak, melyek a könyv vége felé haladva – mikor már azt hinnéd, kezdted összerakni a dolgokat – folyamatosan új rügyet bontanak.

A részletesség nem pusztán a karakterekben, vagy a nyomkövetésben nyilvánul meg, ugyanis ahelyett, hogy megkapnánk a kész hullákat a kivitelezésbe is belelátunk, méghozzá négyszer. Sőt, a végkifejlet sem nélkülözheti az újabb áldozatot.

Történetvezetés és hangulat

Kicsit úgy éreztem, hogy nagyon sokat kaptunk az írótól, aki szerette volna valóban egy csokorba fűzni ezt a rengeteg útközben elhintett szirmot. Aztán mintha mégsem mutattak volna mindig olyan jól együtt a különféle színek és formák. Ezt persze nem könyvelem el negatív pontként, hiszen ember vagy író legyen a talpán, aki ezek alapján tökéletesen, hibátlanul fel tudja építeni a végkifejletet, hatásban és technikailag egyaránt.

View this post on Instagram

Feszes, izgalmas, vègletekig apròlèkos krimi az Őzike. Olyan történet, melynek minden egyes soràra érdemes odafigyelni. Várom màr, merre vezet ez a sok elszòrt morzsa, vajon kivisz-e a borongòs, nyomasztò közegből vagy csak mèg mélyebbre rànt? Érdemes előbb az előző kötetekkel kezdeni, mert az elènk tàrt homàlyos ismeretek egy része visszautalàs. Ettől eltekintve izgatottan haladok a vègkifejlet felè, mely minden bizonnyal valòsàgos csùcspontja lesz az izgalmas cselekmènyszálaknak. Ha valòdi, hàtborzongatò, téli krimit kerestek, az Őzike remek vàlasztàs! Èrtèkelès hamarosan a blogon! 🙂 #athenaeum #athenaeumkiadó @athenaeumkiado #samuelbjørk #őzike #olvasnijó #mutimitolvasol #igblog #igreads #igbooks #olvasas #könyvajánló #könyvek #konyvertekeles #fyvone #fyvonehonlap #bookstagram #bookish #bookpick #bookphotography #bookstagrammer #krimi #olvasas

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Tulajdonképpen nincs más teendőnk, mint rábízni magunkat a szerzőre, még akkor is, amikor az elején úgy érezzük, semminek sincs értelme. Valójában végig biztos, jó kezekben vagyunk, olykor sötét, nyomasztó helyeken, feszült szituációkban és kissé elborult jelenetekben, de ez egy ilyen könyvnél így is van rendjén.

A kötet természetesen külön a többi résztől is kerek egész, mégis, aki szeretné teljes mértékben megismerni a karaktereket, megérteni a visszautalásokat, annak mindenképp ajánlom az első két könyvet is.

Annyi biztos, hogy a történetet nem csak az fogja szeretni, aki újrakezdőként veszi kezébe. Meleg szívvel ajánlom a műfajban magabiztosan kalandozó, hátborzongató szellemi csemegére áhítozó szakértőknek is.

Részletek:

Athenaeum kiadó, 2018.

Oldalszám: 320

Fordította: Papolczy Péter

Értékelés: 5/4