A legrosszabb gyerekek egy kötetben * David Walliams könyvértékelő

Különösen nehéz olyan könyvet találni a gyermekek számára, mely egyszerre tanít és szórakoztat. David Walliams azonban felfedezte a piaci rést és gyorsan be is tömte azt egy 5 zsivány fiút és 5 borzasztó leányt bemutató gyűjteményével.

Sokoldalú szerző

A brit bestsellerszerző, David Walliams ezúttal a kisebbeket (5-6 éves korosztály) szólította meg. A kötet önálló olvasásra és esti meseként is kiváló. A benne szereplő 10 történet a gyerekek leggyakoribb rossz szokásait (orrtúrás, TV előtt üldögélés, szobatakarítás hiánya stb) írja meg viccesen, a tanulság levonásával.

Az író egyébként tízéves alkotói jubileumát ünnepli idén. Hazájában műsorvezetőként, komikusként, színészként is ismert. Regényei eddig több mint negyven nyelven jelentek meg és 12,5 millió példányban keltek el. 

View this post on Instagram

A brit bestsellerserző, David Walliams ezúttal a kisebb gyerekeket szólítja meg. A kötet önálló olvasásra és esti meseként is kiváló. A benne szereplő 10 történet a gyerekek leggyakoribb rossz szokásait (orrtúrás, TV előtt üldögélés, szobatakarítás hiánya stb) írja meg viccesen, a tanulság levonásával. 😊 A szerző egyébként – David Walliams – tízéves írói jubileumát ünnepli idén. Hazájában műsorvezetőként, komikusként, színészként is ismert. Regényei eddig több mint negyven nyelven jelentek meg és 12,5 millió példányban keltek el. 📚 A képen egyébként látható is a 10 szereplő, többek között Nyálas Nyikos, Bömbi Berti, Izgága Izméne, Turka Gyurka és a többiek. 😄 A grafikák elbűvölőek, és külön imádom a könyv elején olvasható köszönetnyilvánítást, ahol a nevek felsorolása mellett minden közreműködő gyermekkorából olvashatunk emlékezetes csínytevésekről. 👉A könyv itt: http://kolibri.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/a-vilag-legrosszabb-gyerekei/ – @kolibri.kiado #kolibrikiado #childrenbook #mutimitolvasol #instahungary #igreads #igbooks #ikozosseg #hungarianblogger #bookstagram #bookstagrammer #bookphotography #bookphoto #olvasnijó #bookworm #blogger #hungarianblogger #aviláglegrosszabbgyerekei #olvasas #gyerekkönyv #gyermekirodalom #irodalom #radzs #bookblogger #bookstagramhungary #book #bookish #könyv #könyvek #fyvone #fyvonehonlap

A post shared by F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) on

Szemkápráztató tartalom

Elsőként le kell szögezni, hogy a grafikák elbűvölőek. Külön imádom a könyv elején olvasható köszönetnyilvánítást, ahol a nevek felsorolása mellett minden közreműködő gyermekkorából olvashatunk emlékezetes csínytevésekről.
Tony Ross illusztrátor például ebihalakkal megtöltött befőttes üveget felejtett a nagymamája szobájában, Rachel Denwood szerkesztő pedig alig volt hatéves, amikor kipróbálta, mennyi borsó fér is el az orrában. 

Bár a mesék odafigyelésre, óvatosságra intenek, önmagában véve egyik történet sem volt egy finom olvasmány. A szerző egyébként figyelmeztet is, hogy kézbe vétel előtt fontos a készenlét, hát nem gondoltam volna, hogy ennyire. Nyilván az eltúlzott stílus miatt történhetett az, hogy egyes mesék megdöbbentően gusztustalanra sikeredtek, de valljuk be, a humoros elrettentésnél kevés jobb eszközt ismerünk. 

https://www.instagram.com/p/BpO0kDeCdVQ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Kortalan szórakoztatás

Ettől eltekintve mégis imádtam Serke Ferke, Savanyú Szilárd, Izgága Izméne, Turka Gyurka, Nyálas Nyikos, Bömbi Berti, Szutykos Szirka, Cseng-bong Beni, Szeles Szandra, és Szófa Szófia tanulságos, fordulatos történeteit. (A nevek leírását sem tudom megállni nevetés nélkül 😀 ). 

Walliams zseniális. Zseniálisan elborult és méltó Roald Dahl munkásságához, akihez többízben is hasonlítják. A remek elrendezés, a szavak váltakozó mérete, a képek gyakorisága fokozza az izgalmakat és könnyen befogadhatóvá teszi a kisebbek számára. Megunni tehát szinte lehetetlen!

Ami még biztos, hogy nem pusztán a gyerekek fognak jóízűeket nevetni a mesék olvasása közben, köszönhető ez többek között a játékos szövegezésnek és a nyelvi sokszínűségnek. Tony Ross mesteri munkát végzett szerintem. Ennél ízlésesebben és szebben nem is lehetett volna taknyot, nyálat és egyéb finomságokat rajzolni, le a kalappal előtte! 

Egyébként készül már a második kötet is,  úgyhogy aki fogékony az őrült, mesés gyűkteményekre – vagy csak vidám perceket szeretne szerezni gyermekének -, annak mindenképp ajánlom figyelmébe!

Részletek: 
Megjelenés: Budapest, 2018
Kolibri Kiadó
258 oldal, keménytáblás
Fordította: Vereckei Andrea