A legfájdalmasabb viszonzatlan szerelmek könyveinkből

Az irodalomban se szeri se száma az olyan szerelmi ügyeknek, melyek terén az olvasó olykor úgy érzi, bárcsak befolyásolhatná a történet végét.

De senkit sem hibáztatunk, rengeteg szereplőt tudunk mondani, kiknek párbeszédei alatt csak úgy sisteregtek a könyv lapjai, mégis hiába szurkoltunk az utolsó oldalakig, az író nem váltotta be reményeinket.

Lily Bart és Lawrence Selden

Edith Wharton: A ​vigasság háza 
New York két csillaga vonzódik egymáshoz, törődnek is egymással, ám hatalmas egojuk és sznob kapcsolataik megakadályozzák szerelmüket, mely megmentené mindkettejüket.  “Talán egy pillanatra szerettél engem és ez segített nekem.” mondja Lily Lawrence-nek, mielőtt a nő döntése örökre elválasztja őket. A könyv utolsó lapjain Selden Lily lakására siet, hogy visszafordítsa az idő kerekét, de már túl késő… 

Lily Evans és Perselus Piton 

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat

Perselus már a Roxfort előtti időkben is erős érzéseket táplált barátja és szomszédja, Lily Evans iránt. Az első iskolai napjuktól kezdve késő tinédzser korszakukig, túl a James Potterrel kötött házasságon egészen a dühvel és védelmező magatartással vegyes időszakig, amit Harryvel élt át – egyetlen dolog volt állandó a férfi életében. Piton megmásíthatatlan szeretete Lily iránt. 

Eowyn és Aragorn

J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura

“A nő megfordult, s lassan visszament a trónterembe. Mikor az ajtóhoz ért, megfordult, s visszanézett. (…) Arca nagyon szép, hosszú haja aranyzuhatag. Ezüsttel övezett fehér köntösében magas volt és karcsú; látszott rajta, hogy királyok leánya, erős és kemény, mint az acél. Aragorn most látta először napvilágnál Rohan úrnőjét, Éowynt, s szépnek, hideggyönyörűnek találta, olyannak, mint a sápadt tavaszi reggel, de éretlennek még az asszonysorra.”

Velük kapcsolatban külön érdekes, hogy Tolkien állítólag tervezte is, hogy összeházasítja őket, aztán meggondolta magát, tekintve, hogy jobb, ha jámborabb feleket választ a két tüzes természetnek. Kár értük…

Eponine és Marius

Victor Hugo: A nyomorultak

Az utca lánya és a lázadó forradalmár… Mind Victor Hugo regényében mind a Broadway musicalben Eponine morális kétértelműsége és egyoldalú szerelme Marius iránt többdimenziós karakterré formálja őt, és teszi egyúttal szerethetővé, emberivé a rajongók körében. Eponine szereti a fiút, de kizárólag csak magának akarja és végül a sors úgy hozza, hogy Marius karjai között hal meg. 

Róza és Rómeó

William Shakespeare:Rómeó és Júlia

Róza Capulet unokahúga volt, akibe Rómeó a mű elején beleszeret, ám érzelmei viszonzatlanok. Noha Róza láthatatlan szereplő, mégis nagy hatása van a cselekményekre, ugyanis éppen azért megy el Rómeó a Capulet-bálra, hogy egy pillantást vethessen a lányra. A történetből mindenki tudja, hogy végül elég hamar kiheveri a teremtést…

Harriet Smith és Mr. Elton

Jane Austen: Emma

Emma Woodhouse miután nevelőnőjének sikeresen talált férjet, úgy véli, hasonlóan sikeresen tudja eldönteni mások helyett is, hogy ki az igazi. A társaságba aztán megérkezik Miss Smith, akit Emma rögtön a szárnyai alá vesz és ellátja mindenféle tanáccsal, melyek felkelthetik a helyi tiszteletes, Mr Elton figyelmét. A terv persze kudarcba fullad, a tiszteletes Emmába szeret bele. 

Bella és Jacob

Stephenie Meyer: Twilight sorozat

Hát, Jacobnak nincs túl nagy szerencséje a szerelemben. Nem elég, hogy a kedvenc farkasfiúnk nem kapja meg Bellát, a könyv végén annyi év türelmes és állhatatos próbálkozás után bevésődik neki az újszülött Renesmee. Ez a végső csavar a tipikus tinédzser háromszögből egy igen furcsa szerelmi történetet varázsolt. Szegény Jacob, most ismét várhat jó pár évet… 

Forrás ITT + képekre kattintva