Híres könyvek, melyekről nem gondoltad, hogy betiltották

Valószínűleg nem pusztán az a közös ezekben a kiadványokban, hogy tiltólistára kerültek, hanem az is – kissé paradox módon -, hogy valamennyiüket már minden bizonnyal olvastad. Következzenek az irodalom leghíresebb számkivetettjei.
Hányat ismersz közülük?
 

Alice Csodaországban

forrás

 

Lewis Carroll nonszensz meseregényének szürreális hangulata hatalmas sikert aratott és folytatás is készült belőle Alice Tükörországban címmel.  Ám nem mindenkit vett le a lábáról ez a történet. A Kínai Hunan tartományban 1931-ben tiltotta be Ho Chien tábornok, aki úgy vélte, sértő az emberi nyelv állatokhoz való hozzárendelése és a könyv arra tanítja a gyermekeket, hogy az embereket és az állatokat azonos szinten kell értelmezni. 

Amerikai psycho

forrás

 

Bret Easton Ellis leghíresebb regénye már 1991 óta borzolja a kedélyeket. Főszereplője, Patrick Bateman az irodalom legellentmondásosabb és legtöbbet kritizált alakja. Ezzel valószínűleg az ausztráliai Queenslandben is egyetértenek, ahol a könyv elég hamar betiltásra került. A Queenslandi Egyetemen a könyvtár tart belőle példányokat, de csak a hallgatók kölcsönözhetik. Más ausztrál államokban 18 éves személyekre korlátozták az értékesítését. 

Állatfarm

forrás

 

George Orwell szatirikus regényében kemény diktatúra bontakozik ki. 1943-ban egyetlen kiadó sem nyomtatta ki a könyvet, túl sok hasonlóságot véltek felfedezni benne a Szovjetunió helyzetével. Miután sikerült megjelentetni, rögvest be is tiltották a kommunista országokban, sőt 2002-ben az Egyesült Arab Emírségek iskoláiban is, mert iszlám értékekkel ellentétes nézeteket olvastak ki belőle. A könyv még mindig nem kapható Észak-Koreában, Vietnamban pedig cenzúrázták.

A Da Vinci Kód

forrás

 

A Da Vinci-kód 2003 könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban és a legtöbb vitát kiváltó mű is. Bár Dan Brown szerint csak egy egyszerű, szórakoztató olvasmányt, krimit szeretett volna írni, sokan túl komolyan vették irodalmi hipotéziseit. 2004 szeptemberében betiltották Libanonban, miután a katolikus vezetők úgy ítélték meg, a könyv szándékosan támadja a kereszténységet. Tarcisio Bertone a katolikus könyvesboltokat is felszólította, hogy vegyék le a könyvet polcaikról. 

Zsivago ​doktor

forrás

 

Borisz Paszternak 1957-ben jelentette meg a regényt, mely 26 hétig vezette a New York Times bestsellerlistáját. A könyv Jurij Zsivago orvos életével foglalkozik, egészen idős koráig, a második világháború végéig. A sikerek ellenére azonban 1988-ig senki sem olvashatta a Szovjetunióban, aztán a rendszerváltást követően alapműnek kiáltották ki és kötelező olvasmány lett Oroszországban. Hullámzó sorsát elnézve nem meglepő, hogy a szerző politikai botrány miatt még a regényért járó Nobel-díjat sem vehette át 1989-ben (végül a fia járt el helyette).  

Ötven árnyalat trilógia

forrás

 

Az egész világ ismeri már E. L. James erotikus regénysorozatát, mely egy bölcsészlány és egy üzleti mágnás “szerelmi” történetét taglalja némi BDSM fűszerezéssel.  A trilógia 2013 augusztusában James-t a Forbes listájára repítette, egészen a legjobban kereső írók közé.  A könyveket azonban a kritikusok  – leginkább a nem tetszésüket kifejező cikkekkel – hírelték odáig, hogy végül kb. mindenki elolvasta. A teljes trilógiát 2015-től Malajziában betiltották, mert “szadista” és “erkölcsi fenyegetést” jelent a társadalomra. 

Frankenstein

 

A regény óriási hatást gyakorolt a későbbi horror alkotásokra az irodalomban és a filmiparban is. Mary Shelley alig 18 évesen írta a könyvet és először névtelenül publikálta Londonban. A modern Prométheuszról azonban számos félreértés kering a közvélekedésben. Sokan például azt hiszik, hogy Frankenstein a szörny neve, holott az Victor, az őt feltámasztó, megalkotó doktor vezetékneve. A történet persze nem úszta meg azt sem, hogy tiltakozást keltsen. 1955-ben Dél-Afrikában betiltották “obszcén” tartalma miatt.

Lolita

forrás

 

Vladimir Nabokov a történetet Humbert Humbert álnéven beszéli el börtönben írt visszaemlékezések formájában. A könyvet nehéz olvasmányként tartják számon, mert stílusa vontatott, humora összetett, talán ez is lehet az egyik ok, amiért gyakorlatlanabb olvasók úgy vélték, jobb, ha senki sem veszi kézbe. Valószínűleg a merészebb szexuális tartalom késztette a francia tisztviselőket, hogy betiltsák, aztán az Egyesült Királyság is követte példájukat. Kanadában 1958-ban ellehetetlenítették a kötet megvásárlását, később ez a tilalom feloldásra került. 

Az éhezők viadala

forrás

 

A könyv már a megjelenését követően hatalmas kritikai sikert aratott és nem pusztán a fiatalabb korosztály körében. Számos olvasói felületen és kulturális magazinban maximális pontszámot kapott és elismerő értékeléseket, kivéve Vietnámban, ahol vallási nézőpontra hivatkozva kisöpörték a boltok polcairól. A belőle készült moziváltozat sem úszta meg. A film harmadik része épp a Thaiföldön bekövetkezett katonai puccsal egy időben jött ki. Itt konkrétan azért állíttatták le a vetítést, mert a tüntetők a filmből is ismert három ujjas köszöntéssel demonstráltak az utcákon. 

forrás ITT