Az 5 legszívfacsaróbb veszteség az irodalomból

November elseje mindenszentek, az üdvözült lelkek emléknapja. Természetesen a való világban megélt veszteségek mellett eltörpülnek az irodalmi sorscsapások. Ugyanakkor, ha megkérdezel egy könyvimádót, biztosan tud neked mondani olyan elmúlásokat, melyek hiába fiktív személyekkel történtek, nehezen tudta túltenni magát rajtuk. 

*Itt azért érdemes megjegyezni, hogy az írás jelentős mértékben tartalmaz spoilereket, úgyhogy csak akkor olvasd el, ha valóban felkészültnek érzed magad!* 

1. Anne sorozat – Matthew Cuthbert 

Anne Shirley-t, a 11 éves álmodozó, élénk fantáziával megáldott lányt senkinek sem kell bemutatni. Miután minden családnál rosszul bánnak vele, Avonlea-ba kerül Marilla és Matthew Cuthberthez. Anne sok kalandnak lesz részese a szigeten, de hiába örök optimista jelleme, ő sem kerülhet el minden nehézséget. Matthew Cuthbert sokak számára az egyik legjobb kitalált apuka figura volt. A történet végéig érezni lehetett az űrt, amit maga után hagyott..

2. Kisasszonyok – Beth March

Beth kedves volt, jólelkű, csendes, mégis hihetetlen erővel tartotta egyben a családot a nehézségek idején. A lányok közül azt hiszem, Bethnek volt messze a legkevesebb rossz tulajdonsága. Sosem büszkélkedett, mindig segített szomszédainak, a rászorulóknak, bárkinek, aki csak hozzá fordult. A skarlátláz okozta kezdeti gyengélkedéseket túlélte, aztán már a varrótű tartása is nehezére esett. 23 éves volt. Halála nagy hatással volt nővéreire, akik úgy döntöttek, ezentúl több időt szentelnek egymásra és mások megsegítésére. 

3. Harry Potter és a halál ereklyéi – Fred Weasley

Talán soha, semmilyen könyves halál nem okozott számomra akkora traumát, mint Fred Weasley kiírása a történetből. Borzasztó kegyetlenség volt, hogy miután végre újraegyesült a család, Rowling úgy döntött, megszabadul az ikonikus ikerpár egyik tagjától, örökre elnémítva ezzel a jókedvet. Fred a Roxforti csatában veszítette életét, ráomlott egy fal. Halálát követően George Ronnal karöltve vitte tovább a Varázsvicc Vállalatot. Szeretett ikertestvére emlékére fiát Frednek nevezi el.

4. Csillagainkban a hiba – Augustus Waters

Bár a könyv alapvetően Hazel Grace életéről és betegségéről szól, Augustus Waters-szel való kapcsolata és a regény végkifejlete valószínűleg még napokig rányomta bélyegét a mi életünkre is. Augustus Waters ugyanis szintén rákos, majd a zárólapokon tanúi lehetünk annak a folyamatnak, hogyan válik szerelmes ifjúból siratott elhunyttá. A legszívbemarkolóbb rész, amikor Augustus leírja a Hazel számára hátrahagyott levélben, hogy szereti. Így, jelen időben… Hiszen az a valami, amit abban a percben papírra vetett, mindig is érvényes marad, akkor is, ha ő már nem lehet jelen. 

5.  Az éhezők viadala – Primrose Everdeen

Véleményem szerint Prim halála Fred megöléséhez hasonlatos gonosz és felesleges húzás volt. Prim neve mindössze egyszer kerül fel az Éhezők Viadalának listájára, aztán a sors úgy hozza, hogy mégis kiválasztásra kerül. Persze nővére, Katniss önként váltja ki Prim kötelességét, és vesz részt helyette a végzetes tornán. Szívet tépő, hogy Katniss épp azért jelentkezik a viadalra, hogy szeretett kishúga életét megkímélje, aztán egyszer csak robbanás… és mindennek vége. Ilyen az élet… 

 

gifek forrása ITT