40 felett is lehetsz híres író, pont mint ők

Nem csak a 20 éveseké a világ, mondja a dal, és milyen igaza van! Ezt rögtön be is bizonyítja nekünk 5 nagy szerző, akik életük derekán döntöttek úgy, hogy könyvírásba fognak. Legyen ez a cikk egy ösztönző erő, hiszen sosincs késő elkezdeni azt, amitől úgy érezzük, teljesebb lehet az életünk.

1. Raymond Chandler

Az eredetileg olajiparban tevékenykedő Chandler finoman megmunkált prózáját széles körű csodálat övezte a kritikusok és az írók körében egyaránt. Ennek ellenére első regénye, A hosszú álom mégis csak 1939-ben került napvilágra, amikor Chandler már 51 éves volt. Miután alkoholproblémái miatt munkanélküli lett döntött úgy, hogy pénzt csinál az írásból. Később forgatókönyvíróként is dolgozott, de a poharat sosem tudta végleg letenni. Az írót ma már a legjelentősebb gondolkodóként tartják számon a krimiirodalomban, melyre munkássága óriási hatást gyakorolt. 

2. Bram Stoker

Abraham „Bram” Stoker a világ talán legismertebb horror történetének szerzője. Stoker szülei már kiskorában is sokra tartották az irodalmat és a könyveket, talán ezért is lehetett, hogy az író 1875-ben már saját irodalmi alkotással állt elő.  Mégis 1890-ig kellett várnia, hogy találkozzon Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes Drăculea legendájáról. Stoker hat éven keresztül járt a karakter nyomában, hogy megalkossa a legendás vámpírfigurát, tette ezt úgy, hogy valójában sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal között végzett kutatómunka eredménye.  1897-ben (mikor 50 éves volt) megjelent a Drakula gróf válogatott rémtettei című regénye és osztatlan sikert aratott.

3. Daniel Defoe

Daniel Defoe nem pusztán író volt, hanem az angol felvilágosodás egyik nagy alakja.  Bár több mint 500 könyvet írt, legismertebb műve megjelenésekor már 59 éves volt. Puritán, hívő apja vallásos szellemben nevelte, ennek ellenére Defoe fogta magát és beállt kereskedőnek. Volt újságszerkesztő és politikus is, de ezek még nem biztosítottak volna számára irodalmi tekintélyt. 1719-ben fordult a prózaírás felé és megírta a Robinson Crusoe-t.  A regény egyes szám első személyben mutatja be a főhős, Robinson Kreutznaer életét egy szigeten. A könyv világszerte ismert lett, az emberek imádták a hajótöröttekről szóló legendákat, ugyanakkor a realista fikciót, mint műfajt is megalapozta a jövő kalandírói számára.

4. J. R. R. Tolkien

forrás

J. R. R. Tolkien angol író, filológus, egyetemi professzor is volt, mégis a legtöbben a Hobbit és a Gyűrűk Ura irodalmi mesterművek szerzőjeként ismerjük. Ezen alkotások időtálló, töretlen népszerűsége alapozta meg helyét az írók nagyjai között, noha ekkor már 45 éves volt. A modern fantasy atyja sosem gondolta volna, hogy történetei ennyire népszerűek lesznek. A Hobbitot is eredetileg gyermekei szórakoztatására írta, de egy tanítványa addig nógatta, hogy végül megjelentették. A siker nem maradt el, a folytatást már kiadója követelte a tehetséges szerzőtől, ami meg is született a háromkötetes Gyűrűk Ura sorozat képében, melynek megírása tíz évbe telt.

5. Diana Gabaldon

Az Outlander sorozat írója egy kicsit kakukktojás a listán, ugyanis 39 éves volt, amikor megírta Claire Randall és Jamie Fraser szerelmének és a skót történelem egyik legvéresebb háborújának történetét. De az igazi világhírnévre akkor tett szert, amikor 2014-ben műsorra tűzték a regényekből készült televíziós sorozatot, ekkor Gabaldon már 62 éves volt. Azóta a széria számos díjat bezsebelt, és Golden Globe-ra is jelölték. Az Outlandert nem lehet máshoz hasonlítani, és ez a filmes verzióra is igaz, egyszerűen odaszegez a képernyő elé a gyönyörű skót táj, a hihetetlen izgalmak és ez a különleges, időn és téren is átívelő szerelem. A könyvek egyébként bőven 500 oldal felett vannak, de higgyétek el nekem, minden egyes  betű megéri. 

forrás ITT
kiemelt kép ITT