Prominens könyvmolyok a nagyvilágból

Mindenki ismeri őket, hiszen legendásak könyvfaló képességeik, legyen szó akár a mennyiségről, akár az elfogyasztott irományok méretéről. Nézzünk csak néhány tekintélyes könyvmolyt a fiktív karakterek univerzumából. 

Hermione GrangerHarry Potter

Ő az egyik legkedveltebb ilyen karakter és talán a legismertebb is. Hermione mindig is tisztában volt a könyvekben rejlő hatalmas erővel és ha kell, büszkén kamatoztatja tudását, folyton emlékeztetve barátait, hogy mégiscsak jó lett volna elolvasni azt a bizonyos kötelezőt. De hát, aki jól akarja kiejteni a bűvös kifejezést – “Levi-OH-sa” -, annak bizony ismernie kell néhány fontos irományt. Plusz, ha valaki még Voldemort horcruxainak keresése közben is talál időt az olvasásra, annak teljes mértékben bérelt helye van a könyvmoly hírességek csarnokában.

 

Matilda Wormwood, Matilda

Matilda szeretett könyvkarakterből lett imádnivaló filmes jelenség. Bárki, aki azt állítja, hogy halvány fogalma sincs róla, ki is ő, vagy tényleg soha nem olvasta Roald Dahl meghökkentő és fordulatos írását vagy hazudik. Matilda kis kocsija mindig teli volt könyvekkel, melyek segítettek neki elmenekülni a sokszor szomorú valóságból. Fiatal könyvmoly karaktere sok generáció számára tette vonzóvá az irodalmat. 

 

Kathleen Kelly, A szerelem hálójában

Számomra ez az a romantikus film, amit bármennyiszer meg tudok nézni. Ki ne szeretett volna egyszer az életében egy független kis könyvesbolt tulajdonosa lenni, ahol egész nap a könyvek társaságában lehet és nem zavarja senki, csak olykor néhány szintén könyvimádó vásárló? Néha szívesen lennék Kathleen helyében, aki egyszerre Storybook hercegnő, könyvkereskedő, Jane Austen rajongó, és reménytelen romantikus. Könyvbizniszben utazó férfiak előnyben… 🙂

 

Jess Mariano, Szívek szállodája

Rory tagadhatatlanul a könyvmolyok egyik legnagyobbika (gondolatban ezennel vegyétek fel erre a listára), de az irodalomimádó rosszfiú, Jess is legalább akkora könyvmoly, mint ő. Állandóan az általa olvasott művek margóira jegyzetelte saját gondolatait és miközben azt számolgattuk, hanyadik összefirkált könyv kerül elő a farzsebéből, titkon már sejtettük, hogy egyszer nagy író lesz belőle.  Persze, könyveket rongálni nem illik… Mindenki döntse el maga, hogy utálja ezért vagy imádja. Nem lesz egyszerű… 

 

Liesel Merminger, A könyvtolvaj

Liesel imád olvasni, és ha csak ideje és a körülmények engedik, könyveket lop a háború előtt álló náci Németországban. Mi ez, ha nem valódi könyvszeretet? A bátor kislány legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki, miközben a bombák egyszer csak hullani kezdenek. Liesel mindent imád a szavakban és az olvasásban, és ő a legtökéletesebb emlékeztető ezek elsöprő erejére. 

 

Tyrion Lannister, Trónok harca

Tyrion Lannister egy brutális, erőszakos, kardok kormányozta világba született.  Törpeként kitaszított karakter, mégis a sorozat egyik legintelligensebb szereplője és nyilvánvalóan George R. R. Martin kedvence. Jó látni még egy férfi könyvmolyt a listán, különösen, hogy ő maga is vallja, a borotvaéles észjárás épp a könyvek iránt érzett tisztelet eredménye.

 

Elizabeth Bennet, Büszkeség és balítélet

Alapvető, hogy a klasszikus irodalom egyik legkedveltebb karakterének is szeretnie kell a könyveket. Szerintem mindenkinek rémlik az a jelenet, amikor Elizabeth halkan olvas a társalgóban, majd megérkezik Mr. Darcy, hogy előálljon lánykérő monológjával. Elizabeth udvariasan fogadja – hiszen ő egy illemtudó ifjú hölgy -, de közben elképzeljük, ahogy titokban azt kívánja, bárcsak ez az arrogáns férfi végre elhagyná a házat, hogy befejezhesse az utolsó fejezetet. 

 

Klaus Baudelaire, A balszerencse áradása

Klaus a középső gyermek a Baudelaire családban, és ő a legnagyobb irodalomkedvelő is. A könyvekből nyert tudás segíti abban, hogy megmentse családját a kétségbeesett helyzetekből, amelyeket Olaf gróf idéz elő számukra. Klaus azonban nem csak azért olvas, hogy pallérozza elméjét. Ahogy sokszor mi is, ő is legtöbbször azért forgatja a könyveket, hogy egy kis időre elszakadjon a külvilágtól. 

 

Hazel Grace Lancaster, Csillagainkban a hiba

Hazelnek elég komoly okot ad a rák arra, hogy az irodalomban keressen vigaszt. A szintén súlyos beteg Augustussal is a könyvek jelentik  az összekötő kapcsot, hiszen együtt mennek el egészen Amszterdamig, hogy meglessenek egy írót, mert csalódottak voltak a regénye befejezésekor. Ezt hívjuk igazán az olvasás iránti elkötelezettségnek, és Hazel az elmúlt évek egyik legkedveltebb könyvmoly egyénisége. 

 

+1 Dr. Spencer Reid, Gyilkos elmék

Reid – aki olvasói ajánlásra került a listára – egy zseni, így gondolom nem kell ecsetelni, miért is van mindig egy könyv a közvetlen közelében. Brilliáns személyisége és tudástára gyakran nyilvánul meg a nyomozások során, számos alkalommal oszt meg jelentős, összetett adatokat a csapattal. Nem hiszi, hogy a zsenialitás olvasottságban kifejezhető, de azért az a tény, hogy percenként húszezer szót tud értelmezni, simán beemeli a legnagyobb könyvmolyok közé. 

 

 

 
 
forrás: ITT és ITT
gifek ITT
kiemelt kép: ITT