Nora Roberts, a romantikus lelkek édesanyja

Nora Roberts tegnap ünnepelte 68. születésnapját, ezért mint elkötelezett romantikus irodalom rajongó gondoltam ahelyett, hogy egy képpel és idézettel köszöntenénk, kicsit elkalandozunk az ő sokszínű világában, melynek köszönhetően 1979 óta tartja előkelő helyét a szórakoztató irodalom, és szívünk dobogóján egyaránt.

Kép: http://2.bp.blogspot.com

1991 óta valamelyik könyve mindig szerepelt a bestseller listákon. Összesen kb 1045 hetet töltöttek ott eddig kötetei.  Jill March és Sarah Hardesty álneveken is ír. De ez csak pár tényszerű adat, valójában elég csak felszaladni a Moly.hu alkotókat értékelő oldalára és máris ilyen, és hasonló véleményekbe botlunk:

“Hiába, anyám lánya vagyok! Nora Roberts az egyik kedvencem lett!!”

“Nálam egyértelműen ő a befutó, mint kedvenc író. Szeretem a stílusát, hogy mindenféle kategóriában tud remeket alkotni, legyen az romantikus vagy krimi.”

“Nora Roberts mindig tud újat hozni a szürke hétköznapokra.”

Természetesen, aki elhivatott rajongó annak nem nagyon kell részletezni, miért is kedvelik ennyire az írónő alkotásait. Ám, ha valaki esetleg még kimaradt ebből a hullámból, annak hátha meghozzuk a kedvét egy jó kis őszi hangulatú Nora Robert könyv beszerzéséhez.

Írónőnk termékeny karrierjét egy egyszerű időjárási véletlennek köszönheti. Hóvihar köszöntött be 1979 februárjában az otthonába, Keedysville-be. Mivel a vihar miatt nem tudott kimozdulni, ezért gondolt egyet és történetekbe kezdett, hogy addig is hasznosan töltse az időt. Milyen jól tette. 🙂

Mára már több mint 150 kötetnél tart, melyekből majdnem 10-et meg is filmesítettek. Körülbelül 27 könyvét veszik meg minden percben, a világ 34 országában.

Kép: https://img.washingtonpost.com

Egyes források szerint azért képes ilyen mélyrehatóan ábrázolni a férfi jellemet, mert négy bátyja révén volt elég ideje és alkalma az alkotói elemzésekre. Első szárnypróbálgatásait a Harlequinnek küldte el, ami akkor az egyik legnagyobb kiadója volt a romantikus köteteknek. A kiadó azonban visszautasította, így került az újonnan megalapított Silhouette kiadóhoz, akik akkor olyan írásokból tartották fenn magukat, melyeket a Harlequin visszautasított.

Nora első könyve a Pamela rózsája volt, ezt követően csupán 1982 és 1984 között 23 könyve kelent meg a kiadónál, amíg 1985-ben be nem következett a nagy siker a MacGregor család sorozat első kötetével. A könyv a bestseller listák élén szerepelt. Negyedik ilyen könyve az Azúrkék égbolt már filmként is debütált 2007-ben Ashley Williams és John Corbett főszereplésével.

Krimisorozatait már J. D. Robb álnéven publikálta új kiadója javaslatára. Ezen nevének rövidítéseit fiai nevének kezdőbetűiből alkotta. Természetesen ebben a műfajban is nagyon szeretjük őt és az adaptációkat, mint pl. a Holdfogyatkozást, vagy a Múlt titkait.

Vagy éppen azon gondolatait, melyek között annyira elkalandoztam egy idézetes oldalon, hogy végül már választani sem tudtam..

“Nem kis dolog, ha az ember az álmaiból szilárd talajon álló valóságot csinál!”

“Az vagy, akivé önmagadat teszed.”

“Én mindig úgy éreztem, az ember nem láthatja tisztán, mi jön, ha nem vet időnként egy pillantást a háta mögé.”

“Néha egy erős fuvallat szárnyára kapja az embert, és csak röpíti magával az ismeretlenbe. Bár felkészületlenül éri, mégis talán jobb helyen teszi le, mint hinné.”

“Mindig visszatérünk ahhoz, amit szeretünk.”

“Ha nem hiszünk abban, ami még nincs, de lehet, akkor semmi értelme fákat ültetni, gyerekeket a világra hozni vagy akár a napfelkeltében gyönyörködni.”

tumblr_mbo2m6dgmi1rnvzfwo1_r2_500

Nora összesen tizenkilencszer nyerte el a RITA-díjat, mely a romantikus regények legrangosabb elismerése.  2007-ben a Time magazin az év 100 legbefolyásosabb embere közé választotta, amiért “vizsgálja, boncolja, kutatja, magyarázza és dicsőíti az emberi érzelmeket”.  

Isten éltessen, Nora Roberts! 🙂

 

 

Kiemelt kép: http://lenduletmagazin.hu Források: https://starity.hu http://www.citatum.hu https://www.wikipedia.org