Bűntettek, melyeket híres könyvek inspiráltak

Talán néhány Castle rajongó még emlékszik arra a részre, amikor Beckett nyomozóék egy olyan gyilkost igyekeztek elkapni, aki Castle bestsellere alapján követte el rémes tetteit. Ez itt most nem egy sorozatrész, ez a valóság, ahol a könyvek nem csak az emberek lelkére, de a tetteikre is hatással lehetnek.

1. A lepkegyűjtő – John Fowles

Ez a könyv egy olyan érzelmileg és mentálisan is labilis férfiról szól, aki a falra kiszúrt lepkék társaságát többre értékeli az emberekénél. Egy nap elrabolja a fiatal és életvidám Mirandát, a kettejük közti nyilvánvaló ellentét teszi annyira érdekessé ezt a lélektani regényt. Valószínűleg ezért ihlette meg Christopher Wilder sorozatgyilkost is, akinél megtalálták a kötetet. Egy másik, Robert Berdella nevű férfi legalább hat embert ölt meg, és szintén azt állította, hogy a regény adta ezekhez az ötletet.

2. Rage – Stephen King

Az 1966-ban íródott regény kiadását maga King állíttatta le, mert több bűncselekményt is inspirált. A Richard Bachman álnéven publikált könyv főszereplője Charlie Decker, egy középiskolás fiú, akit miután bántalmazza az egyik tanárát, az igazgató elbocsát az iskolából. Decker bosszút áll, végez két társával, majd túszul ejt egy egész osztályt. Egy Cox nevű férfit is hasonló tettre késztetett a történet. Berontott az osztályába és fegyverrel zaklatta társait, még egy másik fickót úgy ihletett meg, hogy lelőtt egy középiskolai imádkozó csoportot. 

 

3. A zabhegyező – JD Salinger

Miután Mark David Chapman lelőtte John Lennont, őszintén bevallotta, hogy a Zabhegyező miatt tette. Chapman egyébként már a gyilkosságot megelőző napokban is felvette a főhős,  Holden Caulfield alteregóját. A bűntény előtti estét egy prostituálttal töltötte a szállodaszobájában, mint ahogy Holden is a könyvben. Chapman még a merénylet után is követte a főszereplővel történteket. Fegyverét a földre dobta, levette a kabátját, majd elővette a Zabhegyezőt és olvasni kezdte a 26. fejezetet. Egy John Hinckley Jr. nevű fickó ugyanígy próbálta megölni Ronald Reagant is, miután elolvasta a könyvet, de szerencsére Reagan megszökött.

– 

4. A kárhozottak királynője – Anne Rice

A Kárhozottak királynője vámpírokkal és eredetükkel kapcsolatos mítoszokkal foglalkozik, melyek egyesekre akkora hatással voltak, hogy a papírra vitt hiedelmeket valóságnak vélték.  Anne Rice könyvére hivatkozott Allan Menzies is, mikor 2003-ban elkövette a gyilkosságot, melyre állítólag a regény kulcsfigurája, a halhatatlan Akasa vette rá. A vámpírok ősanyja azt is megígérte neki, hogy a következő életében már halhatatlanként, vámpírként fog megszületni, ha sikerrel jár. Allan Menzies egyébként nem csak megölte áldozatát, de állítólag még a véréből is ivott.

5. Egy kosaras naplója – Jim Carroll

New York kábszeres utcagyerekei közül került ki az amerikai irodalom egyedi hangú, hírhedt költője, Jim Carroll. Regényét kritikusai Salinger klasszikusához, a Zabhegyezőhöz hasonlítják. Iskolai balhék, fegyveres rablások az utcai bandákkal, sikertelen elvonókúrák tizenévesen. Még őt épp ezek mentették meg, másokat drogossá tett a tehetség és a siker, vagy épp gyilkossá. Ez a híres könyv – melyből egyébként film is készült – ihletett meg egy Barry Loukaitis nevű fickót is, amikor fekete kabátjában belépett az osztályába és megölte három iskolatársát. 

+1. Amerikai psycho – Bret Easton Ellis

Irodalmi ​alkotás ritkán képes olyan botrányt kelteni, mint amilyet az Amerikai Psychó generált. A kiadók, melyek szerződést kötöttek rá, sorra visszakoztak és elálltak a publikálástól. A regény főalakja a huszonhat éves Wall Street-i Pat Bateman. Intelligens, jóképű, elegáns, gazdag fiatalember és pszichopata szörnyeteg, aki a lelkében tátongó űrtől borzalmas kéjgyilkosságokkal, sőt kannibalizmussal igyekszik menekülni, persze hiába. Egy irányt vesztett, erőszakos, anyagias kultúra sötét látomását mutatja ez a kötet, tehát van benne bőven bűntény “ötlet”. Michael Hernandez is ezen a véleményen lehetett, amikor a könyv szereplőjének képzelte magát, és halálra szúrta egyik barátját.

forrás: ITT

kiemelt kép: ITT