Gluténmentes kötetkörkép

A hétvégén nem csak az új Coelho regényt sikerült befejeznem (kritika ITT), de miután kiderült, hogy rövid úton meg kell szabadulnom lisztes barátaimtól, gluténmentes gyorstalpalót is tartottam magamnak. Ez itt az aktuális termés, melyben helyettetek is utánanéztem, milyen forgatásra érdemes irományok láttak már napvilágot a témában.  

Yael Adler: Bőrügyek

A bőr a lélek tükre, a képernyő, amelyen láthatóvá válnak a bensőnk, a tudattalanunk történetei. A nyomok néha mélyen bevezetnek minket a test belsejébe. Hirtelen felfedezzük, hogy a bőr elmeséli, ha a lélek hiányt szenved valamiben, beszámol stresszről, a lelki egyensúly hiányáról, vagy a szerveinkről és táplálkozási szokásainkról.  A pattanások némelyike pedig arról, hogy túl sok tejet, cukrot vagy fehér lisztet fogyasztunk vagy érzékenyek vagyunk rájuk. Aki tud olvasni a nyomokból, ámulva tapasztalhatja, hogy a látható sokszor elvezet a láthatatlanhoz.

Kiss Dóri: Életem gluténmentesen

Kiss Dóri 2012 augusztusában hiánypótló felületként Gluténmentes élet néven blogot indított azzal a céllal, hogy ismeretei, sikerei és kudarcai alapján segíthessen gluténérzékeny sorstársainak. Az oldalnak mára több tízezer követője van. A blogger első könyve, az Életem gluténmentesen az eltelt öt évnek a tapasztalatait, a betegséggel folytatott küzdelem tanulságait osztja meg az olvasókkal 35 gondosan összeválogatott, bármilyen hétköznapi vagy különleges alkalomra elkészíthető gluténmentes étel receptjével megspékelve. 

Juhász Márk, Kovács Ildikó: Lisztérzékenyek kézikönyve

A cöliákia, avagy régebbi elnevezése szerint lisztérzékenység, a világon egyre jobban „terjed”. A ma már bizonyítottan genetikai hajlamhoz kötött autoimmun betegség kisgyerekkorban, de felnőttkorban is elindulhat. A típusos tünetek (haspuffadás, hasmenés, növekedés elmaradása stb.) mellett számos szövődménye és következménye is lehet a nem megfelelő diéta esetén. És mi a kezelése? A mai napig gyógyszerekkel nem kezelhető cöliákiának egyedüli kezelési módja az életre szóló gluténmentes diéta! A cöliákiás betegekkel foglalkozó szerzőpáros valódi kézikönyvet készített, melyben a betegség felismerésétől a hétköznapokat megkönnyítő tanácsokon át a legfontosabb recepteket mutatják be a betegeknek és hozzátartozóiknak.

Adorján Éva: Egészséges finomságok

Stressz, energiahiány, letörtség, alvásproblémák, depresszió – ki ne tapasztalta volna néhanapján saját bőrén ezeket a tüneteket? És ki ne szeretne kiegyensúlyozottan, harmóniában élni önmagával és környezetével? Ki ne vágyna arra, hogy az elhízás veszélye nélkül ehessen igazán jókat, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltenie, vagy a teljes havi fizetését elköltenie a bioboltban? Adorján Éva könyve nemcsak magyarázatot ad arra, hogyan és miért esszük magunkat fáradtra és enerváltra, hanem segít felfedezni a teljes értékű étkezés izgalmas világát is. Olyan recepteket gyűjt össze, melyek alapján egyszerűen, gyorsan és egészségesen készíthetjük el a legédesebb finomságokat – cukor, tej, liszt és tojás nélkül. Sőt, sütés nélkül.

David Perlmutter: Gabonaagy – szakácskönyv 

Dr. David Perlmutter nagy sikerű könyve, a Gabonaagy forradalmasította a táplálkozásról és az egészséges életmódról kialakult képünket, bemutatva az étrendünk fontos részét képző búza, cukor és szénhidrátok káros hatásait. Új könyvében, a Gabonaagy szakácskönyvben most közel 150 tápértékben gazdag, ízletes és gyorsan elkészíthető recept segítségével mutatja be, hogyan válthatunk könnyedén és stresszmentesen a gluténmentes étrendre, ami jótékonyan hat az agyműködésre, jelentősen csökkenti az olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a depresszió vagy az ADHD, továbbá segít megelőzni a fejfájást, az álmatlanságot és a szorongást.

forrás: ITT

képek: ITT