9+1 regény, melyet érdemes elolvasni 9/11 katasztrófájáról

Állítólag 164 könyv született a ma 17 éve bekövetkezett, szeptember 11-i terrortámadásról. Legtöbbjük, bár társadalmi nyomás alatt íródott, rendkívül tanulságos. Az alapséma általában ugyanaz, egy New York-i család személyes nézőpontjából láthatjuk az eseményeket, de valami más közös is van bennük. Mindegyik azt sugallja, hogy hiába tapasztalták meg az amerikaiak a közösség fontosságát, valójában semmi sem változott.


102 perc: Jim Dwyer, Kevin Flynn

A ​Pulitzer-díjas amerikai szerzőpáros drámai kötete több éves kutatómunka eredményeként azoknak a történetét mutatja be, akik 2001. szeptember 11-én a repülőgépek becsapódása után a New York-i Világkereskedelmi Központ két épületében rekedtek. A könyv különlegessége, hogy teljes mértékben említetlenül hagyja a terrortámadás politikai vonatkozásait, azaz a külső szempontokat, és kizárólag az épületen belül kialakult helyzetre összpontosít, a menekülők szemszögéből írja le a megrendítő eseményeket: azt a 102 percet, mely az első gép becsapódásától a második torony összeomlásáig eltelt.

Kétkedő fundamentalista: Mohsin Hamid

 

Egy lahori kávézóban egy pakisztáni férfi leül az egyik asztalnál feszengő amerikaihoz. Végzetes találkozás az övék: Changez az emigránsok álmát éli Amerikában. Mint princetoni évfolyamelsőre, lecsap rá egy elit cég. Lubickol a mozgalmas New York-i életben, míg a szépséges Erica iránti szerelme belépést ígér Manhattan jobb társasági köreibe. Álmait azonban maguk alá temetik a Világkereskedelmi Központ romjai. A New York elleni terrortámadás után megbélyegzetté válik abban az országban, amely addig a tenyerén hordozta. Ericával folytatott kapcsolatát pedig beárnyékolják a lány múltjának újra feltámadó kísértetei. Changez ekkor újra tükörbe néz, és egy másik ember néz vissza rá. Egy olyan pakisztáni fundamentalista, aki otthontalanul bolyong, és akit titkos hatalmak el akarnak hallgattatni…

A király gyermekei: Claire Messud

 

E ​regény főhősei harmincas New York-i értelmiségiek az ezredfordulón. Szorongók, sznobok, szabadelvűek, szinglik, szerelmesek, megint szinglik. Danielle a tévének dolgozik, az ausztrál őslakosokról szeretne forgatni, de egyelőre a zsírleszívásos riportot kell elkészítenie. Julius szabadúszó műkritikus, aki alkalmanként irodistának szegődik, épp most jön össze kollégájával, Daviddel. Marina pedig élete első könyvét írja az öltözködés és a társadalom történetének összefüggéseiről – immáron több éve, közben próbál leválni édesapjáról, az ünnepelt újságíróról és véleményvezérről, de nem megy neki. Mindegyiküknek vannak álmai, tervei, titkai és van egy városuk: New York. Azonban a nyíltság groteszk illúziójában tengődő bohémeknek szembesülniük kell azzal, hogy végérvényesen megváltozott a világuk. A király gyermekei meztelenek. Mindez pedig 2001 szeptemberének elején ér a tetőfokára: itt és ebben rejlik a nagyszerű regény csúcspontja és mélysége. 

A jó élet: Jay McInerney

Az ​a délelőtt 2001. szeptember 11-én sok embernek megváltoztatta az életét. A Világkereskedelmi Központ közelében lakó McInerneyét is, aki nekiállt feldolgozni, hogyan reagálnak a terrortámadásra korábbi sikerkönyvének, a Lángos csillag fakul-nak a hősei. 
Csípős füst tölti be alsó-Manhattant, a világ fenekestül felfordult, s Corrine, a regény hősnője a Ground Zero közelében talál egy ingyenbüfét, ahol önkéntesként dolgozni kezd… Jönnek-mennek az emberek: rendőrök, tűzoltók, kíváncsiskodók – s ki-ki elmondja a maga történetét. 
Corrine eleinte abban reménykedik, hogy ez a „közös” megrázkódtatás valahogy rendbe teszi a kapcsolatát férjével, Russell-lal: a profi könyvkiadó unalmas felszíne alatt talán még pislákol az a régi, izgalmas srác, akinek Dylan Thomas és Fitzgerald volt a kedvence, s aki maga is költő akart lenni. 
De Corrine-t egyszer csak megérinti az új szerelem…

Rém hangosan és irtó közel: Jonathan Safran Foer

Mit ​tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője? Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az üzenetrögzítő magnószalagja apja utolsó telefonhívásaival, amit el kell rejtenie az anyja elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot az apja szekrényében, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black? És persze számos más megválaszolandó kérdés akad. Vajon szerelmes lesz-e még egyszer a mama? Ki a titokzatos bérlő, aki beköltözött a nagyihoz? Mit rejt a magnószalag, amin a papa utolsó üzenetei vannak? Erre ad választ Jonathan Safran Foer több nemzedéken átívelő családtörténete. Megrendítő történet, egy elképesztő intelligenciájú és képzelőerejű kisfiú odisszeiája, aki a World Trade Center összeomlásakor eltűnt papáját keresi.

Falling Man : Don DeLillo

A Falling Man sajnos nem jelent meg magyarul, de tartalma hasonló, mint A király gyermekeinek: sznob, gazdag emberek ébrednek rá a sokk hatására arra, hogy ideje szembenézniük a saját életükkel. “A főszereplő egy 39 éves ügyvéd, aki a Világkereskedelmi Központ tetején dolgozik 2001. szeptember 11-én is. Ki tud menekülni az épületből – a regény nem igazán tud magyarázatot adni arra, hogyan -, és mint akit meghipnotizáltak, kábán hazamegy a feleségéhez, noha már rég külön élnek. Újból egymásra találnak, ám ez nem akadályozza meg a férfit, hogy egy kis időre azzal a nővel is összegabalyodjon, akinek a táskáját véletlenül elhozta a toronyból való menekülés közben. A férfi kisvártatva elhagyja feleségét, és profi pókerjátékos lesz Floridában. Don DeLillo érzékletesen leírja az apokaliptikus világot, amely a tornyok ledőlését követte: „többé már nem utca volt, hanem a hulló hamu éjközeli világa”. A könyv érdekessége, hogy egy-egy fejezet erejéig az egyik terrorista nézőpontját is megismerjük.

A második gép: Martin Amis

Tizennégy ​írás olvasható Martin Amistől ebben a kötetben,  mind a  2001 szeptember 11-i New York-i támadásról és a terrorizmus elleni háborúról szól. Amis most is a politikai korrektség határait feszegeti, és radikális lépéseket tanácsol a  liberális Nyugatnak. Véleménye, bár komoly viták tárgya, azt senki sem mondhatja, hogy Amis ne lenne írásművész és ne bizonygatná itt is “provokatív tételét, hogy a vallási fundamentalizmusok barbárságával szemben az irodalom – a nyugati írók függetlensége, az előítéletektől és minden vallási vagy politikai diktátumtól mentes szövegekben megnyilvánuló szabadság – a legjobb védőbástya.”

A terrorista: John Updike 

John ​Updike huszonkettedik regénye nagyon időszerű témát dolgoz fel: hogyan születik a nyugati társadalomban a potenciális terrorista. Főhőse egy tizennyolc éves amerikai fiú, Ahmad Ashmawy Mulloy, ír-amerikai anya és egyiptomi apa szülötte. Apja korán otthagyja őket, Ahmad tizenegy évesen felfedezi az iszlámot, egy lerobbant amerikai iparvároska mecsetjében okítgatja jemeni „tanítója” az igaz Hitre. Ahmad az évek során egyre inkább úgy érzi, tiszta hitét fenyegeti az anyagias, hedonisztikus társadalom, amelyet a New Jersey-i New Prospectben maga körül lát. Nem vigasztalja osztálytársának, a csábos fekete Joryleennek a közeledése sem. Pályaválasztási tanácsadója a középiskolában egy öregedő zsidó tanár, aki rég kiábrándult már az amerikai létformából, de igyekszik valami tisztességes, normális pálya felé terelni Ahmadot. Ám érettségi után a fiú egy nemrég bevándorolt libanoni család fuvarozóvállalatánál talál munkát, ahol megint más irányt próbálnak szabni Ahmad sorsának. Az újonnan létrehozott Belbiztonsági Minisztérium pedig a sötétben tapogatózik… 

Windows of The World : Frédéric Beigbeder

Windows of The World – vagyis a Világkereskedelmi Központ északabbra fekvő tornyának 107. emeletén lévő étterem. Itt reggelizett az elvált ügyvéd 2001. szeptember 11-én két fiával egy francia író regényében. “A könyv fejezetei egy-egy percet mutatnak be abból a két órából, amely a reggeli megrendelése és az északi torony összedőlése között eltelt. Az apa sokkot kap a bűntudattól, az ő monológjai váltakoznak az éppen Párizsban reggeliző író merengéseivel. ” Ez a megosztó könyv dokumentarista módon közelíti meg a témát, és nem az előzményeket, nem a hatást, hanem egy nap – pontosabban – pár óra történetét kutatja.

+1 A körömvirágos sál: Susan Meissner

Egy ​nemzedékről nemzedékre örökül hagyott gyönyörű sál köt össze két nőt, akik megtanulják, hogy az élet nehézségeit elviselhetővé teszi az önzetlen szerelem.

1911 szeptembere
New York-i kikötő bejáratánál lévő Ellis-szigeten dolgozó Clara Wood nővér képtelen visszatérni Manhattanbe, ahol a férfi, akibe szerelmes volt, áldozatul esett a hírhedt Triangle Ruhagyárban kiütött tűzben. Miközben gondozza a betegen, lázasan érkezett bevándorlókat, egy csodálatos sál kelti fel a figyelmét, mely miatt később nehéz döntéseket kell meghoznia. Az események arra kényszerítik őt, hogy a feltételezések helyett szembenézzen az igazsággal. S ami a tudomására jut, vajon felszabadítja őt, vagy reménytelenné teszi?

2011 szeptembere
A manhattani Upper West Side-on lakó és dolgozó Taryn Michaels meggyőzte magát, hogy teljes életet él. Mindennapjait kitölti, hogy egyedül neveli lányát, s egy különleges kelmékkel foglalkozó, bűbájos üzletben dolgozik. Mikor azonban az egyik országos magazinban megjelenik egy régen elveszettnek hitt fénykép, Taryn kénytelen újraélni azt a borzalmas napot, amelyen a férje odaveszett a Világkereskedelmi Központ tornyainak összeomlásakor. Vajon egy véletlen újbóli találkozás és egy százéves sál felnyitja Tary szemét az életében munkálkodó hatalmasabb erők jelenlétére?

forrás: ITT és ITT

kiemelt kép: ITT  és ITT