7 nap szerelem – megannyi várakozás

Mindig is vonzottak a csavaros szerelmi történetek. Na, nem az olyanok, melyekből kiderül, hogy az egyik fél valójában démon… Valahogy jobban értékelem, amikor a csavarokat a való élet szüli és a szereplőknek hétköznapi problémákat kell megoldaniuk, egyszerű halandó tulajdonságaikkal és képességeikkel. Rosie Walsh műve éppen ilyen.

Már volt egy hasonló könyves élményem az idén. Jill Santopolo regénye akkor nem igazán vett le a lábamról – kritika ITT -, de amikor megláttam ezt a csodás, egyszerű, mégis figyelemfelkeltő borítót, ellágyult a szivem.

Adtam hát még egy esélyt a romantikus, drámai történeteknek, és milyen jól tettem! A Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatának darabja lett a Fyvone-könyvklub augusztusi olvasmánya és az én kedvenc könyvem is a nyárra.


A történet szerint, mikor Sarah és Eddie megismerkednek, rögtön egymásba szeretnek. Mindketten úgy gondolják, végre találkoztak azzal a valakivel, akivel mindig is lenni akartak. Erre – hogy úgy érezzék, a lelkitársukkal hozta őket össze a sors – mindösszesen hét napra volt szükségük.Eddie elindul régóta tervezett vakációjára, és megígéri, hogy a reptérről felhívja a nőt, Sarah-nak nincs oka kételkedni benne. De a férfi nem telefonál… Sarah barátai azt mondják, felejtse el Eddie-t, de képtelen erre. Tudja, hogy valami történt, kell lennie magyarázatnak. Képtelen elengedni a férfit, és egyre kétségbeesettebben kapaszkodik még a leghalványabb reménysugárba is, hogy kiderítse az igazságot. Ám közben telnek a hetek, a hónapok és az évek (évek igazából nem, ez egy hiba a fülszövegben). És aztán egyszer Sarah rájön, hogy mégis igaza volt. Van oka Eddie eltűnésének, mégpedig az egyetlen dolog, amit nem osztottak meg a másikkal: egy fájdalmas titok, mely összeköti, de el is szakítja őket egymástól.


Egy minden akadályt leküzdeni vágyó szerelemről olvashatunk, holott a tartalomból azt gondolnánk, ez lesz a következő Lány a vonaton. Viszont egy dolog közös a két könyvben. Mindkettőnél egyformán nehéz spoiler nélkül beszélni a történetről, mert a legértékesebb rész éppen az, amit csak az utolsó lapokhoz közelítve tud meg az olvasó.

A harmincas évei végén járó Sarah helyébe viszont könnyű beleképzelni magunkat, hiszen ki ne lett volna már olyan helyzetben, amikor várta egy férfi/nő visszajelzését a remekül sikerült randevú után? Sarah azonban nem éri be annyival, hogy a férfiak egyszerűen csak ilyenek, és jobb, ha nem írunk rá egy átidegeskedett nap után a kiszemeltre, hogy miért nem válaszolt az ötvenharmadik telefonhívásunkra.

Merthogy Sarah nem adja fel.

Tudja, hogy ami Eddie és közte volt, az valódi.. Csak épp azt nem sejti, hogy Eddie eltűnése mögött olyan indok rejlik, melynek az együtt töltött 7 naphoz van a legkevesebb köze. A titokzatos eltűnés oka épp Sarah tragikus múltjában keresendő.

Saraht barátai sem segítik túlságosan a nyomozásban – illetve igen, ugyanis “hagyd a francba, csak arra kellettél neki” magyarázatokkal bombázzák, hogy megkíméljék Saraht a legrosszabbtól.Mindenki azt sugallja, hogy tulajdonképpen átverték, és épp itt az ideje, hogy ezt ő is észrevegye. 

Számomra nagyon meglepő volt a könyv fordulata, és volt olyan alkalom, amikor megfeledkezve magamról hátralapoztam, hátha találok még közös párbeszédet a két főszereplő között. Pedig ebben a könyvben nem pusztán Sarah és Eddie bonyodalba okoz lelki izgalmakat. Sarah épp válófélben van, a volt férje boldogulása is felkelti az olvasó figyelmét, ahogy ott van még a testvérek elszakadásának szívbemarkoló drámája, vagy Sarah barátnőjének története, akinek a lombikbébi program az utolsó esélye.  Az emberi kapcsolatok végtelen sokszínűsége jelenik meg ebben a regényben, melyekre egyformán lehet a könyv üzenetével válaszolni: mindent meg lehet oldani, mindig van kiút, és merni kell elindulni, változtatni.

Azért egy cseppnyi érzelgősség kell ahhoz, hogy megértsük Sarah megszállottságát egy alig 7 napig ismert idegent illetően. A könyv ezt az érzékenységet megragadva többek között azt az örök kérdést is feszegeti, hogy létezik-e szerelem első látásra?Érdekes ezt egy olyan karakter életén keresztül megtapasztalni, mint Sarah, aki közel sem egy  lányregényből kipattanó fiatal fruska. Erős, független nő, aki folyton szerencsétlen események kereszttüzébe kerül, de valahogy mindig igyekszik kikeveredni belőlük.

Eddie-vel kapcsolatban a helyében hullámokban tört volna rám a kétségbeesés, a szégyen és a düh, majd végül úgy döntöttem volna, elengedem az egészet. Sarah története annak a magyarázatot követelő, kitartó nőnek a története, aki nem hagyta, hogy a hetekig választ nem küldő férfi eltűnjön a süllyesztőben. Pedig tudni kell, hogy a két szerelmest összekötő és egyben elválasztó indok valóban komoly, és nem lehetett volna hibáztatni őket azért sem, ha végül másként döntenek.

Eddie számomra közelített egy már-már angolosan tökéletes karakterhez. Egyszerre volt érzékeny, figyelmes, vicces és nagyon férfias. (Ami érthető, hisz ő volt konkrétan a motiváció.)

A leírásokban sok hangzatos, máshol még nem olvasott gyöngyszemre találtam – különösen az érzelmek megjelenítése terén, ahol minden érzékszervre kijutott a jóból-, de néha túl sok volt a környezet részletezése.

Amit nagyon szerettem, azok a beékelt, Eddie-nek címzett üzenetek, posztok és levelek voltak. Általuk az olvasó tényleg úgy érezhette, mintha csak ő írta volna ezeket késő éjjel, a monitor előtt ülve, minden percben azt figyelve, mikor bukkan fel az a bizonyos választ jelző buborék a képernyő alján. 

Mert ki ne tett volna így már legalább egyszer az életben? 


Borító: 5/5

Történet:5/5

Főszereplők: 5/4


Olvasnál még a 7 nap szerelemről? Böngéssz itt:

Hírességek véleménye a kötetről

Érdekességek a hónap könyvéről