Ezeket olvasd, ha kimerült a lelked!

Sokszor és sokan érezzük azt, hogy már nem elég a pihenés, vagy egy kávé a barátokkal, és már a kedvenc zenénk sem tud ránk pezsdítően hatni.

Úgy érezzük hiába teszünk meg mindent a feltöltődés érdekében, valami mégis hiányzik. Ilyenkor érdemes volna elővenni egy jó könyvet. Na, nem a közhelyes önsegítő fajtából.

Most kiválogattam 10 regényt: sorsokról, szeretetről, útkeresésről, álmokról, önmagunkkal való harcról, kitartásról, életről és halálról, melyek talán segítenek újra fényt gyújtani a mindennapok egyformaságának sötétjében.


Mitch Albom : Keddi beszélgetések életről és halálról

“Fogadd el múltnak a múltat, anélkül, hogy megtagadnád vagy elvetnéd!”

“Szeressétek egymást, vagy pusztuljatok – ismételte Morrie. – Jó, ugye? És milyen igaz. Szeretet nélkül szárnyaszegett madarak vagyunk. Tegyük fel, hogy elváltam, vagy egyedül élek, vagy nincsenek gyerekeim. Mennyivel kegyetlenebb volna ez a betegség. Nem biztos, hogy képes volnék végigcsinálni. (…) Egészen, de egészen más, ha van valaki, akiről tudjuk, hogy mindig rajtunk van a szeme, állandóan ügyel ránk.

Elizabeth Gilbert : Ízek, imák, szerelmek

” Jobb, ha a saját sorsodat éled tökéletlenül, mintha másvalaki életét próbálnád hibátlanul leutánozni. Szóval a saját utamat járom, és lehet, hogy tökéletlen vagy döcögős, de legalább teljes egészében az enyém.”

Elizabeth harmincas, sikeres nő – volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak.

Heinrich Harrer : Hét év Tibetben

“Te azt az embert csodálod, aki felér a csúcsra; mi azt, aki lent hagyja önteltségét.”

Heinrich Harrer, mint szökött hadifogoly több ezer kilométert megtéve a Himaláján keresztül eljut Tibetbe, és annak tiltott fővárosába. Ott tartózkodásának hét éve alatt nemcsak a tibeti népet, kultúrát ismeri és szereti meg, hanem a fiatal, éppen trónra lépő XIV. Dalai Láma személyes barátjává fogadja őt.

Cecelia Ahern : Ahol a szivárvány véget ér

“Rájöttem, hogy az otthon nem egy hely, hanem egy érzés.”

Rosie és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és életre szóló szövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. A gyerekek komoly felnőtté cseperednek: mindketten dolgoznak, házasodnak, gyereket nevelnek, válnak, de a varázslatos kötelék, amely összeköti őket, életük minden öröme és bánata közepette is megmarad.

Paulo Coelho : Az alkimista

“Mindig a virradat előtti óra a legsötétebb.”

A spanyol pásztorfiú története – jelképes zarándokútja – arra ösztönöz bennünket világnézetünktől függetlenül, hogy merjünk hinni álmainknak, vegyük kezünkbe sorsunk irányítását, találjuk meg elrejtett kincsünket, ami csak a miénk, s közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.

Mátrai Vanda : Álomkatalógus

“Az álom és a türelmetlen várakozás azonban nem kedvelik egymást, ahol az egyik megtelepszik, a másik nem ver tanyát.”

Éled az életed – minden örömével és kudarcával. Megvannak a szokásaid, körülmények, amikkel elégedetlen vagy, de jelenleg nem nagyon tudsz változtatni rajta… Aztán egy éjjel történik veled valami. Átlépsz egy másik világba, és az életedben innentől kezdve lassan felkavarodik az addigi állóvíz, amiben léteztél. Világosan látod: nem tudod már ugyanabban a formában tölteni a mindennapjaid, ahogy eddig. Ha tovább akarsz élni, fel kell oldanod magadban a másik világ hatására támadt feszültséget.

Dan Millman : A békés harcos útja

“A boldogság titkát, tudod, nem akkor lehet megtalálni, ha többre törsz, hanem hogyha kifejleszted a képességet, hogy élvezd a kevesebbet.”

A békés harcos útja című regény alapja Dan Millman, a világbajnok atléta igaz története, aki bejárta a test és a lélek, a szerelem és a rettegés, a világosság és a sötétség, a nevetés és a csoda birodalmát. Dan egy Szókratész nevű öreg tanítómester, a „békés harcos” vezetésével, és egy Joy nevű rejtélyes és vidám lény kísértő hatására a végső szembesülés felé halad, mely felemeli vagy tönkreteszi őt.

Cheryl Strayed : Vadon

“Valójában szabad szellemnek születtem, csak épp sosem volt annyi vér a pucámban, hogy merjek is szabad lenni.”

Első pillanatra a Vadon zarándok krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. Zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára.

Hszinran : Égi szerelem

“Ma esik. Vigyed magaddal az ernyőt meg a szerelmemet, s akkor nem kell aggódnom, bárhol legyél is, nem áztathatja eső a tested.”

Su Ven a szerelem zarándoka. Egy nap levelet kap a kínai hadseregtől, hogy férje Tibetben egy bevetésen odaveszett. Feledve kötelességeit, szüleit és hazáját, az ifjú asszony egy batyuval a hátán elindul Tibet szédítően magas hegységei felé, hogy megtalálja szerelmét, mert vakon hisz benne, hogy él. Vándorútján vérszomjas katonák állják útját, daloló szerzetesek kísérik, és egy tibeti család fogadja be, hogy végül harminc év hűség és kitartó keresés után üzenetet kapjon szerelmétől…

Oprah Winfrey: Amit ​biztosan tudok

“Minekután ezrekkel beszélgettem az évek során, megtanultam, hogy minden embert egyetlen közös kívánság mozgat: a megbecsülés vágya. Szeretnénk, ha elismernék érdemeinket.”

A ​filmkritikus Gene Siskel megkérdezte Oprah Winfrey-t: „Mi az, amit biztosan tud?” Ez a kérdés arra késztette Oprah-t, hogy számot vessen életével, és az O, The Oprah Magazine-ban elindította „Amit biztosan tudok” című rovatát. Az elkövetkező tizennégy évben hónapról hónapra megjelentetett egy-egy írást a fenti címen. E bölcsességeket és gyöngyszemeket átdolgozott formában, egy kötetben először veheti kézbe az olvasó. Az Amit biztosan tudok egy gyönyörű könyv, tele szívet tápláló felismerésekkel.

 

kiemelt kép: ITT

képek: ITT