Irodalmi párok, akiknek nem kellett volna találkozniuk

Mindannyiunknak volt már egy rossz kapcsolata… vagy jó néhány. Mindenesetre szerelmi afférjaink aligha megdöbbentőbbek azoknál, melyekről a klasszikus és kortárs irodalomban olvashatunk. Nézzük hát a listát azokról a minden funkciót mellőző könyves párokról, akiktől a legrosszabb kapcsolatunkat illetően is jó érzésünk támad.

Heathcliff + Catherine (Üvöltő szelek)
Ez a kapcsolat remekül indul, hiszen a szereplők gyermekkori barátok, akik képtelenek egymástól akár egy kis időre is távol maradni. A bonyodalmak ott kezdődnek, hogy Catherine kitör abból a közegből, melyben közösen felnőttek, még Heathcliff minden látszat ellenére sajnos nem. A dolgokat csak tetézi, hogy Catherine férjhez megy egy előkelő úriemberhez, miután számára Heathlciff rangja, státusza és vagyona kevés, nem beszélve a fiú megítéléséről.  Heathcliff ebbe szinte belepusztul és az első dolog, ami eszébe jut, hogy elmenekül majd visszatérve megházasodik valaki mással. A helyzet persze továbbra is reménytelen… Később Catherine meghal, de nincs ok az aggodalomra, hiszen nem teljesen hagyja el a szeretett Heathcliffet. Szellemként élete végéig kísérti a magányos férfit. Könyvben olvasva az ő szerelmük a világ legerősebb létező érzésének tűnik, józan ésszel felmérve azonban inkább csak morbidnak mondanánk… 

https://static.comicvine.com
 

Macbeth + Lady Macbeth (Macbeth)
Tudod hogy tartja a mondás, az a pár, amelyik együtt gyilkol.. vagy várjunk csak, ilyet nem is szoktunk mondani. A Machbethekben egy dolog közös csupán, méghozzá a hataloméhség. Sajnos ez nem elég indok az örökkön örökkére. Miután megölik a királyt, Lady Machbeth a szörnyű rémtettektől gyötrődik, míg nem öngyilkosságot követ el. Végül Malcolm, a meggyilkolt király fia végez Machbethtel, és ő lesz az új király. Minden jó, ha a vége jó.

https://vinhanley.files.wordpress.com
 

Anastasia + Christian Grey (A szürke ötven árnyalata)
Van a BDSM és van a bántalmazás. Nehéz lenne kategorizálni a “fifty shades” románcot, de mivel Ana elismeri, hogy fél a fickótól, majd el is hagyja Christiant, és a férfi ezután úgy viselkedik, mint a legtöbb könyörtelen gonosztevő, hát… ez utóbbira szavaznánk. Amikor valaki túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy “vöröst” mondjon, ha kell, akkor valószínűleg nem áll készen arra sem, hogy rábólintson egy ilyen kapcsolatra. De hát, ilyen a szerelem.

https://i.pinimg.com
 

Victor Frankenstein + Elizabeth (Frankenstein)
Ne aggódj! Frankenstein itt nem Shelley klasszikus irodalmi szörnye. Frankenstein az a doktor, aki magát a szörnyet teremtette, úgyhogy nincs szó nekrofíliáról vagy bármi másról. Annak ellenére, hogy megházasodott, Frankenstein legalább annyira megszállottja a szörnynek, mint Elizabethnek. Végül a szörny megöli a nőt – mivel Victor nem teremtett számára társat, ahogy megígérte – , és mi természetesen a szörnyet hibáztatjuk… A kérdés már csak az, melyikükre alkalmazzuk szívesen ezt a jelzőt. A végén egyébként maga Victor is életét veszti, a sors fintora, hogy épp a szörny utáni hajszában.

https://hu.pinterest.com
 

Nick + Amy (Holtodiglan)
Ha nem olvastad a Holtodiglant, vagy másnéven Gone girl-t, akkor itt ugorj át a következő halálos párosra. Tisztázzuk, hogy Amy egy rémes pszichopata, egy végtelenül gonosz manipulátor, továbbá még szívtelen gyilkos is. Azért Nicket sem kell félteni, ő is hasonlóan mesterkedő típus, csalfa, irányítható, gyenge jellem. Nehéz lenne megmondani, melyikük a rosszabb karakter, együtt pedig egyenesen olyanok, mintha olajat öntenénk a tűzre. Lehet, hogy épp ez az alapja kapcsolatuk dinamikájának. 

https://hu.pinterest.com
 

Anna + Karenin (Anna Karenina)
Amikor egy könyv úgy kezdődik, hogy “A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.” akkor már tudod, hogy itt nem sok jóra számíthatsz. A könyv Anna nagy figyelmet kapó, nyilvános afférjáról szól Vronszkij gróffal (aki amúgy szintén megéri a pénzét). Már a könyv kezdetén elmondja a férjének, hogy nem szereti őt, és a dolgok itt még nem érnek véget a pár számára (vagy inkább Anna számára). Bár tudjuk, hogy enélkül az  alapkonfliktus nélkül maga a könyv sem lenne túl izgalmas. 

https://hu.pinterest.com
 

 

 

Forrás: ITT