A 10 legjobb ifjúsági regény

Augusztus 12. napja van, hivatalosan a fiatalok világnapja. Ennek apropójából gondoltam, hogy érdemes összegyűjteni pár regényt, mely ifjúkorunk meghatározó olvasmányélménye lehet. 

1999 óta tekintjük – köszönhetően az ENSZ közgyűlésének –  augusztus 12. a fiatalok nemzetközi világnapja. Az ünnep célja az, hogy felhívja a figyelmet az ifjúság szerepére, jogaira, kötelességeire és társadalmi nehézségeire.

Bár a hivatalos definícióhoz nem tartozik, kiegészíteném a mai napot azokkal a könyvekkel, melyek talán a legsikeresebbek az ifjúsági olvasmányok kategóriájában, legalábbis, az én könyvmoly életem korai korszakára nagy hatással voltak. 

Roald Dahl: Charlie ​és a csokigyár

https://moly.hu

Willy Wonkát, a világ legkülöncebb csokigyárosát senkinek sem kell bemutatni. Csakhogy régóta nem látta senki, épp ezért kelt nagy szenzációt, amikor egy napon kihirdeti, hogy pár gyerek elmehet hozzá. Charlie is a szerencsések között van, s izgatottan készül a látogatásra – amint belép a gyárkapun, elképesztő kalandok sora veszi kezdetét.

“– Kavics, sóder, murva – hangzik a válasz. – Mi más? Kavicscukorhoz természetesen. Ahogy vattacukorhoz vatta, medvecukorhoz pedig medve kell.”

C. S. Lewis: Narnia ​krónikái

https://moly.hu

A Narnia Krónikái a Jó és a Rossz örök háborúját meséli el. Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Izgalmas utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban.

“De tanuld meg, soha semmi sem történik kétszer ugyanúgy.”

Anthony Horowitz: A ​Sólyom gyémántja

https://moly.hu

Nick, a tizenhárom éves londoni srác szép kis ügybe keveredik. Mintha a nagyvilág összes nehézfiúja őt és a bátyját üldözné, aki a világ talán legmaflább magánnyomozója. Egy ideig nem értik a dolgot, hiszen csak egy doboz bonbont bíztak rájuk megőrzésre. Ennyire édesszájúak lennének a bűnözők?

“– Nick vagyok – mutatkoztam be. – Nick Diamond. Maga kérte, hogy jöjjek ide. 
– Aha. – Beatrice vállat vont. – Idősebb férfira számítottam. 
– Ha gondolja, visszajöhetek húsz év múlva.”

J. K. Rowling: Harry ​Potter összes

https://s03.static.libri.hu

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!

“– Nahát! Tényleg prefi vagy? – hüledezett az egyik iker. – És nekünk nem is mondod? Fogalmunk se volt róla! 
– Várj csak, én úgy emlékszem, mintha említette volna – fűzte hozzá a másik. – Egyszer… 
– Vagy kétszer… 
– Percenként… 
– Egész nyáron…”

Erich Kästner: A ​repülő osztály

https://moly.hu

A kirchbergi gimnázium diákjai karácsonyi színdarabot próbálnak. A próbán minden remekül megy, de az előadásig történik egy és más előre nem látott esemény. Például kitör a háború a gimnazisták és a reáliskolások között, s hatalmas hócsatákat vívnak, áldozatul esik egy köteg dolgozatfüzet, elcsattan több tucat pofon, valaki nyaktörő mutatványt hajt végre egy nyitott esernyővel… A többi pedig – hát az már maradjon titok. 

“Nevetséges lenne – gondolta Jonathan Trotz –, ha az élet nem volna szép!”

Jeff Kinney: Egy ​ropi naplója

https://s03.static.libri.hu

„Egy napon híres leszek, de egyelőre itt dekkolok a felső tagozatban egy csapat idióta társaságában.” Gyereknek lenni tényleg gáz. Senki nem tudhatja ezt jobban Greg Heffleynél, hiszen a felső tagozatban rohad, ahol méreten aluli nebáncsvirágok teremnek az olyan izompacsirták között, akik már rég borotválkoznak.

“Csak annyit tudok mondani, örülök, hogy még gyerek vagyok, mert ha örülnöm kellene az olyan ajándékoknak, amilyeneket a felnőttek kapnak, nem biztos, hogy sikerülne.”

Michael Ende: A ​Végtelen Történet

http://webshop.animare.hu

Bux Barnabás Boldizsár számára valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné. 

“– Lehetetlen! – kiáltotta a lidérc –, nagyon sajnálom, de nem tudok olyasvalakire várni, aki csigán lovagol! 
– De ez versenycsiga! – mondta a fikarc némileg megbántva.”

Rick Riordan: Percy ​Jackson és a görög istenek

https://konyvmolykepzo.hu

„Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok, mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám. Másrészről viszont, ha ezzel segítek megismerni a görög isteneket, ami akár életmentő is lehet, ha egyszer előttetek teremnek, már meg is van a heti jócselekedetem.”  – Így kezdődik a Percy Jackson és a görög istenek, amiben Poszeidón fiának egyedi – gunyoros megjegyzésekkel fűszerezett – tolmácsolásában olvashatjuk a mitológiai történeteket. Szó esik a világ teremtéséről, majd az ókori istenek bemutatása következik, Apollóntól Zeuszig. Percy nem fogja vissza magát. „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.” 

“Így tehát Athéné nyerte meg a versenyt, és Athén városa is róla kapta a nevét, pedig a Poszeidónopolisz sokkal menőbb lett volna.”

Meg Cabot: Elhagyatva (Elhagyatva 1.)

https://moly.hu

A tizenhét éves Pierce új városba költözik, tele reményekkel. Talán az új iskolában újrakezdhet mindent. Talán szertefoszlik a szívét szorongató rettegés…Kudarcot vall azonban minden próbálkozása. Ő itt is rátalál. Pierce tudja jól, hogy a srác korántsem őrangyal, sötét birodalma pedig távolról sem a mennyország, mégsem képes távol tartani magát tőle… különösen mivel a fiú mindig azokban a pillanatokban bukkan fel, amikor Pierce a legkevésbé várná, ugyanakkor a legnagyobb szüksége van rá. Ám ha tovább zuhan lefelé a homályba, Pierce végül újra ott találhatja magát, ahová egyáltalán nem kívánkozik: az alvilágban.

“Csak a mesékben engedhetik meg maguknak a hercegnők azt a luxust, hogy a hercegre várjanak, aki eljön értük a hófehér paripán, és megmenti őket. A való életben saját maguknak kell kirontaniuk a koporsóból, és menteni, ami még menthető.”

Erich Kästner: A ​két Lotti

https://moly.hu

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

“– Az anya olyan orvosság, amilyet nem kapni ám a gyógyszertárban!”

 

 

 

Fotó: pixabay