5 szerző, aki otthagyta az állását és az írást választotta

J.D. Salinger

A Zabhegyező ötlete – mely az egyik legnagyobb hatású mű volt az 50-es években (és azon is túl) – egy egyetemi tanulmányait nem túl sikeresen folytató fiatal fejéből pattant ki, aki apja cégénél dolgozott, miután Lengyelországban és Ausztriában is próbált megállni a lábán. Vágóhídi munkáját követően Salinger visszautazott Amerikába, majd rövid ideig egy hajón robotolt, miközben folyamatosan írt. A hajózást követően a második világháború során szolgálta hazáját, de az írást csak nem tudta abbahagyni, melynek meg lett a gyümölcse. A Zabhegyezőt kirobbanó elismerés fogadta, de az író elvonult a világtól, hiába akarta mindenki tudni, ki is az a tehetség, aki tíz éven át dolgozott élete fő művén.

kép: http://www.slate.com

 

J. K. Rowling

J. K. Rowling történetét mára szinte mindenki ismeri. Az írónő az Exeter Egyetem után Dél-Angliában hallgatott franciát és klasszika-filológiát. Tanulmányai befejezése után Londonba ment és az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, majd 1991-ben Portugáliában tanított angolt.  Miután elvált férjétől visszatért Angliába és Edinburgh-ba, ahol tanári állást kapott, előtte azonban be akarta fejezni könyvét, Harry Potter történetét. A kiadókeresés rögös útja visszautasításokkal volt kikövezve. Végül Londonban mégis talált egy ügynököt, akinek sikerült eladnia a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children’s Books kiadónak. A könyv világsikerét követően Rowling felmondta tanári állását és csak az írásnak szentelne az idejét.

kép: https://ichef.bbci.co.uk

 

F. Scott Fitzgerald

Fizgerald – mielőtt A nagy Gatsby kötelező olvasmánnyá vált volna Amerikában – első munkáját egy hirdetővállalatnál kapta, ahol reklámszövegeket és szlogeneket készített. A fizetés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy eltartsa menyasszonyát, aki nem kisebb ember, mint egy felsőbírósági államférfi lánya volt. Miután nézeteltéréseik miatt szakítottak Zelda Sayre-vel, újra az írás kapta életében a főszerepet, így volt ideje háromszor is újraírni A romantikus egoista című regényét, melyet 1920-ban ki is adtak. A könyv sikeres lett, és mit ad az ég, Zelda is visszatért hozzá, de csak egy ideig. Fitzgerald a későbbiekben egy autószerelő műhelyében javította a járműveket. Írásai halálát követően váltak igazán ismertté.

kép: http://historythings.com

 

Franz Kafka

Kafka élete során többeket is megkért – irodalmi ügynökét, Max Brodot valamint szerelmét, Dora Dymant-ot  – hogy égessék el halála után az összes művét. Bár Dora igen, Max elutasította az író kérését, és milyen jól tette. Kafka a jogi karon kezdte meg tanulmányait, majd az egyetemet követően hivatalnoki munkát vállalt egy ügyvédi irodában. A későbbiekben egy biztosító cégnél is kipróbálta magát, ahol heti 60 órát dolgozott, miközben édesapja cégét segítette. Mi tagadás, volt bőven ihlet a Per című művének megírásához.

kép: https://i2.wp.com

 

Chuck Palahniuk

A Harcosok Klubja, a Láthatatlan szörnyek, és a Cigányút szerzője bár még csak 56 éves, legalább olyan kultusz övezi, mint Kafkát vagy más, hasonlóan ikonikus írót. Palahniuk újságíróként diplomázott és Portland-ben dolgozott is a szakmában egy ideig, majd otthagyta az állást és kamionok javításával töltötte mindennapjait. Később egy alapítványnál vállalt munkát, ahol halálos beteg embereken segített. 30 éves volt, mikor elkezdett írni és a kamionos munka mellett minden szabad percét kihasználta, hogy írásait eljuttassa a kiadókhoz. A David Fincher rendezésével készült Harcosok klubja film kellett ahhoz, hogy Palahniuk neve igazán bevonuljon az irodalmi történelembe.

kép: https://litreactor.com

 

 

Forrás: ITT