Haláli jó olvasmány: a könyv, mely kézbe véve végzetes lehet

Az Egyesült Államok számos bestsellert, híres írót és megfilmesített könyvet tudhat magáénak. De tudtátok például, hogy létezik olyan kötetük, mely halálos veszéllyel fenyegeti azokat, akik csak kézbe veszik? 

Na nem az olvasmány tartalma az, mely átokkal sújtja a kíváncsiskodókat, ennél sokkal tudományosabb a magyarázat. Már maga a könyv címe is – Árnyékok a halál faláról – megérne egy horror adaptációt, ám az 1874-ben nyomtatott mű nem csak ezért érdekes. Elég egyetlen oldalát megérinteni és könnyen a halottasházban végezhetjük.  A könyv ennek ellenére nem thriller vagy misztikus irodalom, valójában szöveg alig van benne. De akkor vajon mit tartalmaz ez a veszedelmes iromány?

Tapétákat – és ez nem tréfa.

Lágy, pasztellszínű, nagymamánk régi szobáját idéző mintákkal tarkított tapétákat, egy csipetnyi arzénnal megbolondítva.

 

 

A könyvet egy polgárháborús sebész, dr. Robert M. Kedzie készítette, aki később a Michigani Állami Főiskola kémikusaként dolgozott. Már az állami egészségügyi bizottság tagjaként szervezett egy kampányt, melyben az arzéntartalmú tapétákra, illetve azok veszélyeire igyekeztek felhívni a figyelmet.

 

A zöld színt, melyekkel festményeket, tapétákat is készítettek, az arzén és a réz ötvözetéből kapták. Ez a fajta színezés igen közkedveltté vált a 19. században, amikor az Egyesült Államok tapétáinak 65%-a ilyen technikával készült, annak ellenére, hogy a viktoriánus kortól köztudott volt, hogy az arzén halált okozó méreg.

 

 

A könyvet 100 példányban adták ki és mindet könyvtárakban helyezték el. Ma már pusztán 4 darabot tartanak nyilván, mert a többit megsemmisítették. A könyvben a címoldalon illetve az előszóban található csak némi szöveg, mely az arzén veszélyeit ecseteli, valamint a könyv biztonságos használatára szólítja fel az olvasókat. Ezt követően 86 oldalon keresztül tapétamintákat mustrálhatunk, természetesen műanyaggal bevont védőcsomagolásban.

 

Néhány minta a végzetes tapétagyűjteményből:

Forrás: https://www.atlasobscura.com

Kiemelt kép: https://imgix.bustle.com