Könyvkiadás lépésről lépésre

Egy korábbi cikkemben már összefoglaltam pár alapvető tényezőt a könyvkiadással, főleg a marketinget érintő lépésekkel kapcsolatban. Volt szó arról is, milyen kilátástalannak tűnik a kezdő írók helyzete, ha regényírásra adják itthon a fejüket, ezért most összegyűjtöttem azokat az állomásokat, melyeken én is átmentem és melyek talán segítségül szolgálhatnak minden írópalánta számára.

 


1. Fejezd be a könyved!

Alapvető dolognak hangzik, hiszen félig megírt könyvet aligha akarna kiadni bárki is. Viszont itt nem teljesen a történet befejezésére gondolok.

Mikor késznek gondoltam a könyvemet, valójában a közelében sem voltam a valóságnak. Habár a történet lezárt volt, egy félév kellett hozzá mire minden logikai, nyelvtani, tartalmi, esztétikai hiba a felszínre került és ténylegesen kijavítottam. Ez egy borzasztó fáradtságos munka, hiszen volt olyan hónap, hogy háromszor is újraolvastam a könyvet, melynek a sok átírás és átrágás következtében már a látványát is nehezen bírtam.

Kitartást, szorgalmat, alázatot, helyes önértékelést és elszántságot igénylő folyamat volt ez, igazi megpróbáltatás. De ha a könyvünkről van szó, nem lehet olyan helyzet, ami ne érné meg!

 

2. Olvastasd el, akivel csak tudod!

Sokszor látok olyan cikkeket, melyben azt ajánlják, olvastasd el egy emberrel akinek a szavára a leginkább adsz.

Igen ez teljesen helyénvaló első körben, de szerintem mégis az a legjobb, ha legalább tíz embert összegyűjtesz, hogy olvassák el. Ez a tíz ember lehetőleg legyen különböző valamilyen értelemben. A velük való kapcsolatod, a személyiségük, a tapasztalataik ebben a témában, az életkoruk, az érdeklődési körük, mert csak akkor kaphatsz globális képet és készülhetsz fel mindenféle véleményre.

Ha már az elején képes vagy az olvasóid szemszögéből is látni a könyved – ami az első lépéseknél nagy nehézség lesz –  akkor később ez hatalmas fejlődési kiindulópont lesz.

 

3. Keress szerkesztőt!

Ha már kellőképpen átnyálaztad a könyved és béták is elolvasták, keress egy megbízható, szakavatott szerkesztőt, akire rá mered bízni a hivatalos javítást!

Nem kell feltétlen csillagászati árakban gondolkodni és megrémülni, hogy sajnos nem rendelkezel milliókkal egy lektorálási folyamathoz! Legyen több alternatívád, akár egy volt magyartanárnál, akár egy helyi újságnál, egy tapasztalt, sokadik éves magyarszakos hallgatónál is próbálkozhatsz! Ha megismerkedsz már kiadott művel rendelkező írókkal, ők is segítséget adhatnak egy egy ajánlással. 

 

 

4. Kutass grafikus után!

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a rajz iránti szenvedélyemet is ki tudtam élni a könyvemben, így tulajdonképpen az alap borítóterv megvolt, csak egy jó nagy adag kipofozás kellett.

Ebben is csak azt tudom ajánlani, amit a szerkesztő keresésben. Legyél kitartó, határozott! Ne félj akár ismerősök ismerősétől segítséget kérni. Indulj ki a saját városodból, hogy itt helyben kire lehet ilyen feladatot bízni! Indítsd el a rajztanárodnál az érdeklődést, ha ő nem is vállalja, biztosan ismer jó pár grafikust akik a segítségedre lehetnek!

 

5. Kiadószemezgetésre fel!

Érdemes először minden, Magyarországon létező kiadót felírni egy papírra, vagy word dokumentumba gyűjteni őket, esetleg egy táblázatba. Ezután a könyved témája és műfaja alapján kiszortírozni azokat a kiadókat, akiknek a profiljába illik a műved.

Tudom kissé időigényes feladat, de megéri az összes kiadóra külön rákeresni és meglátogatni a hivatalos honlapjukat, melyen egyértelmű lesz milyen témájú könyvekkel foglalkoznak és persze, hogy fogadnak- e kéziratot.

Ahol nem tüntetik fel a kézirattal kapcsolatos információkat, azok valószínűleg nem is fogadnak. Érdemes a kiadóknak postán küldeni inkább (ha csak valaki nem kimondottan emailben kéri), mert így sokkal határozottabb lesz az első benyomás.

 

 

6. Add ki e-könyvben!

Tudom, tudom, sokan még nem értek meg, vagy már nem érnek meg az efféle olvasási módszerre és ezért senki sem hibáztatható. De ha első körben már azokhoz elér a könyved, akik támogatják ezt a verziót is, az fél siker. Az E-könyv Magyarország megbízható, készséges és gyors. Csak írsz nekik egy emailt, (persze miután már lektorálva lett a könyved) és ők küldenek is egy barátságos szerződést.

A kiadás ingyenes, csak a formátum módosításért kell fizetni (5000Ft), de ezt is csak akkor ha te magadnak nem tudod átkonvertálni a könyvet epub formátumba, ugyanis ez kell a feltöltéshez.

 

7. Terelgesd az útját az állomások között is!

Ha már e-könyvben sikerült kiadni, de még vársz, hogy a kiadók visszajelezzenek (ami kb 6 hónap egy kiadónál átlagban), addig sem szabad hátradőlni és csupán várni! Sőt, itt kezdődik a második legtöbb munkát igénylő fázis.

Jön a marketing, ami az én kedvenc részem a folyamatban. Itt aztán sziporkázhat a fantázia és végre kinyilatkoztathatod a szereteted a könyved iránt. Facebook oldal, blog, író csoportokba való belépés, hirdetések, bloggerek keresése – akiknek elküldöd a könyved ingyen, cserébe egy ajánlóért -, könyvköttetés a könyvtáraknak, nyereményjátékok stb…

 

 8. Ne add fel! Pályázz!

Ha egyik kiadó sem jelzett vissza, sincs veszve semmi, hiszen rengeteg ilyen esetet láttunk már a könyvtörténelemben. Megesik ez a legjobb regényekkel is, semmiképpen nem szabad ezt az első alkalommal felülírhatatlan jellemzésként felfogni.

Ekkor érdemes pályázatok után nézni. Én szinte napi rendszerességgel nézem ezt a pályázatfigyelő oldalt, ahol nem csak regény íráshoz kapcsolódó lehetőségek vannak, hanem novella, vers és mindenféle műfaj, melyben megcsillogtathatjuk tudásunkat: http://www.juditti.hu/content/irodalmi-palyazatfigyelo

De nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt is: https://www.facebook.com/undergroundiroipalyazatok?fref=ts

Legfőképpen ezt, Aranymosás irodalmi pályázat: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/tag/regenypalyazat

 

9. Ne félj a magánkiadástól!

Kismillió ellenérvet és sarazást olvasni a magánkiadással kapcsolatban. Mivel ezeken már én is átvergődtem magam, megkímélnék mindenkit a magánkiadás előnyei és hátrányai témától. Kár is belemenni..

Mindig lesznek akik teljesen elfogadhatatlannak tartják a rossz minőségű könyvek magas száma miatt, és lesznek akik támogatják, mivel ma már nem az határoz meg egy könyvet, hogy hogyan adták azt ki. Ugyanúgy lehet kincs egy magánkiadás során kiadott könyv is (sőt, van hogy az még nagyobb kincs egy olvasó szempontjából).

Félelemre ad okot a pénz kérdése ilyen téren. Ezért az én ajánlatom az Underground kiadó. Segítőkészek, közvetlenek, korrektek, érdeklődőek (nem csak a pénz miatt adnak ki egy könyvet), és ha időközben találsz egy másik, nagyobb kiadót, nem állják útját a kiadóváltásnak sem. Saját boltjukban árusítják a könyved és az első email váltástól legkésőbb nyolc hétre, már meg is lehet vásárolni.

Itt mindent megtalálsz: http://undergroundkiado.hu/

 

10. Soha ne hanyagold el!

Akkor sem szabad magára hagyni a könyved, ha már sikerült kiadnod! Mindig figyelj a rendszeres marketingre, az érdeklődés fenntartására! Legyenek újabb és újabb ötletek a promócióra vagy akár a folytatásra vonatkozóan!

Vidd el a könyved kisebb falvak, iskolák könyvtáraiba, keress irodalmi lapokat, ahol cikkezhetnek a könyvedről, készíts belőle hangoskönyvet hogy mindenki számára elérhető legyen! Rejtsd el kávézók polcain, ahol az emberek szívesen olvasnak!

Ha hajlandó vagy kellő befektetést vinni a könyvedbe – és itt főleg nem a pénzről van szó – , minden vissza fog térülni! Hinni kell, mindent beleadni, nem görcsölni, álmodozni! Kitartóan, önzetlenül, bátran és alázatosan!

 

 

 

 

 

 

kiemelt kép/képek: pixabay