Írók és nem is annyira titkos álneveik

Minél híresebb valaki, annál inkább ragaszkodik a magánéletéhez, vagy olykor egy teljesen másik személy életéhez. Egy új személyazonossághoz azonban álnév is dukál. Íme a leghíresebb szerzők, akik “álarc” mögé bújva alkottak maradandót.


1. Agatha Christie

Aki csak egy jó krimire vágyik, az biztos, hogy a könyvesboltban Agatha Christie köteteit veszi célba. De az írónő nem pusztán Miss Marple vagy Poirot történeteit alkotta meg. Mary Westmacott néven még számos romantikus lányregényt is írt, például A rózsa és a tiszafa vagy a Távol telt tőled tavaszom című műveket, melyek  azonban soha nem hoztak akkora sikert, mint a legendás krimik.

2. Stephen King

A ragyogás, Carrie, Tortúra, A Setét torony-könyvek mind ismerősek a borzongásra kiéhezett olvasók köreiben. Azonban egy Richard Bachmann által írt könyv nem biztos, hogy hasonló gyorsasággal landolna a kosarunkban. Stephen King 1977 és 1985 között hét művet írt ezen a néven, köztük a Sorvadj el! címűt, aminek filmváltozata is készült, de King végül hagyta az alteregóját “meghalni”.

3. Nora Roberts

A romantika királynőjének már az első könyve is bestseller lett, talán ezért gondolhatta úgy, hogy nem ragad le ennél a műfajnál és kipróbálja magát más területen is. J. D. Robb álnéven írt sci-fi-krimiket, melyek New Yorkban játszódnak, főhősük pedig Eve Dallas rendőrnő. Nora azonban nem tudott megszabadulni romantikus énjétől J. D.-ként sem, ezért szerelmi szálak is jócskán megfordulnak mind a tizenegy regényben.

4. Erich Kästner

Ki ne ismerné Erich Kästner nevét az Emil és a detektívek valamint a Két Lotti című írásai révén. Kästner azonban nemcsak ifjúsági regényeket írt, de újságíróként is dolgozott, méghozzá színikritikusként. Egy kissé szemérmetlen költeménye miatt még a német kormány tiltólistájára is felkerült. Kästner azonban nem adta fel, Berthold Bürger, Robert Neuner, Peter Flint és Melchior Kurtz álnéven is publikált.

5. Truman Streckfus Persons

A sokak által ismert Truman Capote név mögött Truman Streckfus Personsáll. Az amerikai író legismertebb regényei a Reggeli a Tiffanynál, Az éjszaka fája vagy a Hidegvérrel. Capote generációja egyik legjobb szerzője lett, írásai hatalmas sikert arattak, Hidegvérrel című műve a mozivásznon is elismerésben részesült. Magánélete azonban már nem volt ennyire boldog, gyógyszer-túladagolás végzett vele.

6. J. K. Rowling

Amíg az írói név ismeretlen volt, a The Cuckoo’s Calling az eladások terén nem ért el nagy sikereket. Miután kiderült az igazság, a 4700. hely környékéről az eladási lista első helyére került. Rowling felszabadító élménynek élte meg, hogy álnév mögé bújva írhatott és elmaradt a felhajtás. Robert Galbraith azóta már a sokadik köteten van túl és a történetből a BBC készített sorozatot. Ennyit az inkognitóról..

 

Forrás: ITT
kiemelt kép: pixabay