Oravecz Nóra könyvajánló

Őszintén szólva, nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. Egyrészt azért, mert mint oly sokan, én is azt gondoltam Nóriról, amit a média leközölt róla. Pedig elég, ha felnézünk Nóri közösségi oldalaira és láthatjuk, hogy az idézetgyártás csupán a kezdet volt. Aki esetleg nem követné őt, annak elmondom, hogy Nóri immáron egy külföldi újságnak ír, és rengeteget utazik, mialatt konzultációkat, előadásokat tart és interjúkat készít. Sikertörténeteket gyűjt, hogy aztán azokat megossza olyan emberekkel, akik úgy érzik bár tudják, mivégre is vannak itt a Földön, eltévedtek az álmok megvalósításának útvesztőjében. 

Kép: https://i0.wp.com

Amikor megvettem Nóri Van egy ötletem című könyvét, arra számítottam, hogy egy tipikus marketing irományt tartok a kezemben. Nos, hamar rájöttem, hogy ez a könyv nem több egy óriási lelkifröccsnél és némi önbizonygatásnál. Viszont a lelkifröccs része, igenis működik, holott filozófiai hosszúságokban olvashatunk arról, hogy Nóri milyen tapasztalatokat szerzett énmárka építése közben, és csupán a könyv végén láthatunk pontokba szedett tanácsokat. De valahogy nem is azok jelentik a lényeget.

Adott egy lány, aki a semmi közepéről jött, támogató hátszél nélkül, szinte mínuszból és akármennyire is szeretnénk őt nem kedvelni, a könyv elolvasása után ez nem fog sikerülni. Már csak azért sem, mert őszinte tisztelet ébredt bennem olvasás közben. Nemcsak az iránt, amit elért vagy a hozzáállása miatt, de azért is, ahogy most kedves szomszédlányként veregeti az olvasó vállát sorain keresztül, hogy de igenis menni fog, úgy is, hogy rengeteg munkával és lemondással fog járni! És az a legjobb, hogy nem a levegőbe beszél. Konkrét példákon keresztül mutatja be az őt ért nehézségeket, melyek teljesen új értelmet nyernek, mikor a következő oldalon megtudjuk, hová is jutott.

Talán amit a könyv gyengeségének hittem, hogy nem jön száraz marketing szabályokkal, éppen az az erőssége. A szöveg terjedelme és csapongó tagoltsága is azokat a sokszor nehéz és fáradságos lépéseket tükrözi, melyek mögött hihetetlen alázat, kitartás, önmagunkba vetett hit és temérdek munka van.

Kép: Kazsimér Nóra

Tehát annak, aki kész tanácsokat vár, hogyan lehet valaki egyik napról a másikra sikeres és híres, ez a könyv semmit sem fog mondani. Kizárólag annak, aki érti, hogy Nóri miről beszél, mert már belekezdett valamibe, vagy már elgondolkodott azon, hogy esetleg többre képes annál, mint amit most csinál.

Egyébként ez tükröződött azon az előadáson is, melyen a héten részt vettem. Nóri jött el hozzánk Jászberénybe, egy Vedd át az irányítást! előadással, ahol visszaköszönt a könyvben is megírt életfilozófiája. Szinte kézzel fogható volt az ő hozzáállása és a közönség passzivitása közötti szakadék. Ha valaki soha nem tapasztalta még meg, milyen az, amikor nem támogatnak, amikor egyedül csak te hiszel magadban, de érzed és tudod is, hogy mi az a küldetés, amit neked szánt a sors, akkor kiállhat bármilyen életvezetési, karrier vagy énmárka tanácsadó, soha nem lesz érthető, mit is szeretne átadni. Sokan gondolták, hogy az előadásról már úgy jönnek ki, minden titkot megtudtak. De az igazság az, hogy itt semmilyen titok nincs.

De akkor mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen abban, amit csinál? Mindenekelőtt befektetett munka, idő, kitartás, kreativitás, önbizalom, céltudatosság, nyitottság és elhivatottság. Minden egyéb – hirdetési trükkök, követők szerzése és tartalomgyártás -, csak ezek után következhet. Ez a siker valódi kulcsa, amit átadni nem lehet anélkül, hogy valaki már ne nyújtotta volna ki érte előre a kezét.

Az álmok valóra is válhatnak, különben a természet nem ösztönözne bennünket arra, hogy álmodjunk. /John Hoyer Updike/

Kiemelt kép: Kazsimér Nóra