J. K. Rowling titkok

Ma 52 két éves a világ egyik leghíresebb írónője, sokak példaképe és inspirálója. Ezen okból mazsolázgattam pár érdekesség közül, hátha valamelyiket még nem tudtátok erről a fantasztikus nőről, aki regényeinek köszönhetően örökre beköltözött szívünk varázsvilágába. 

 1. Rendszeresen jegyzetel minden keze ügyébe kerülő papírra, szalvétára, cetlire. A Roxfort házainak nevét egy repülőúton találta ki, és egy (üres) hányószacskóra írta fel.
 2. A kiadó nem akarta kiírni a Joanne nevet a könyv borítójára, mondván, egy női író regényét a fiúk nem fogják elolvasni, ezért nagyanyja emlékére egy K (a Kathleen rövidítése) került a J mögé.
 3. A Harry Potter írásakor rengeteg illusztrációt készített a könyvhöz, ezeket nemrég mutatta meg a közönségnek.
 4. Az egyetlen drága ingósága, amelyről mesélt, egy első kiadású Jane Austen-kötet. Híres elődjének összes könyvét többször olvasta, őt tartja a kedvenc írójának, ha tehetné, csakis Elizabeth Bennet lenne.
 5. Amikor eladta a megfilmesítés jogát, kikötötte, hogy a főhősöket brit színészek alakítsák.
 6. Büszke rá, hogy a britek jobban ismerik a kviddics szabályait, mint a hagyományos labdajátékét, a krokettét, pedig az olimpiai sportág is volt.
 7. 2005-ben alapította meg a Lumos jótékonysági szervezetet, amelynek legfőbb célja a rászoruló gyerekek, családok támogatása, hogy 2050-re egy hátrányos helyzetű gyerek se nevelkedjen állami intézetben.
 8. Az egyik legnagyobb rajongója Stephen King, aki a New York Times könyvajánló rovatában rendszeresen ír kritikát regényeiről.
 9. Nagy kedvencei a Monty Python-filmek, a csapat humora inspirációként hatott rá.
 10. Ő az első író, aki a könyveiből lett dollármilliárdos.
 11. A sorozat már kitalálásakor is hétkötetesre volt tervezve.
 12. Portugáliába érkezésének első hetében írta meg kedvenc fejezetét, az Edevis tükre címűt (Harry Potter és a bölcsek köve).
 13. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított „aszfaltlapnak”, hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először.

Ha szeretnétek még többet tudni Rowlingról szívből ajánlom a következő filmet: 

 

Kiemelt kép: https://www.hellomagazine.com