Női karakterek a fantasy világában

Azt gondolnánk egyszerű összeszedni pár igazán lenyűgöző női karaktert a fantasy világából. Én is ezt gondoltam, mostanáig. Rá kellett jönnöm, hogy a fantasy műfaja felettébb férficentrikus. Szerencsére, így is sikerült megfognom egy-két igazán bátor, független és jobbára fiatal hölgyet, akik eszükkel és vakmerőségükkel példaként szolgálhatnak minden lány számára.

Hermione Granger

Eszes és ezt nem takargatja. Sokszor az iskolai kiközösítéstől való félelem miatt ezt nem merjük felvállalni, főleg ha lányok vagyunk. A lányok ugyanis kivételesen irigyek és gonoszak tudnak lenni, amint felfedezik, hogy valaki másban is kiemelkedő, mint a legtöbbjük. Hermione a tökéletes példája, hogy ennek nem kell így lennie. Bátor, találékony és a legvakmerőbb helyzetekben is képes tisztán gondolkodni, miközben nem engedi, hogy elfelejtsük, ő valójában nő. Sokszor mutatja jelét az érzékenységnek, miközben eszével igyekszik felhívni magára a figyelmet, melyért oly nagyon áhítozik.

Galadriel

Tiszteletet sugárzó, független és mindig van hozzád egy homályos mondata, mely mögött hatalmas tartalom bujkál. Igazi megtestesítője az önálló, elérhetetlen nőnek, kinek ha akarod ha nem, hatalma van fölötted. Kifinomult tartása ellenére képes megmaradni bájos, ártatlan szépségnek, ki ha megjelenik, azonnal minden szem rászegeződik, hisz erőteljes kisugárzása minden apró zugot megtölt.

Lyra Belacqua

Kíváncsi, szófogadatlan, vakmerő és félelmet nem ismerő kis hölggyel állunk szemben, kit Philip Pullman álmodott meg Az Úr sötét anyagai-könyvtrilógiájának első kötete, az Északi fény fantasy regényéhez, mely alapján Az arany iránytű filmet forgatták. Lyra érdeklődő, minden rejtélyt megoldani vágyó természete izgalmas kalandokba sodor minden olvasót. Felelősségteljes mindamellett, hogy mennyire vágyik a szabadságra és az embert próbáló kalandokra. Fiatalkora ellenére irigylésre méltó rátermettséggel és furfanggal bír.

Maria Merryweather

Maria, Elizabeth Goudge, Holdhercegnő című regényének főhősnője. Elegáns és kifinomult, kinek figyelmét nem kerülheti el semmilyen varázslat. Kíváncsisággal és kiváló emberismerettel megáldott kislány, kinek legfontosabb a család, a béke és a szeretet, melyért életét is képes odaadni. Büszke és kissé kezelhetetlen, amint valamit a fejébe vesz. Az adaptációban Dakota Blue Richards játssza Maria karakterét, talán ezért is vehető észre párhuzam az Arany iránytűbéli Lyra karakterével, akit szintén Dakota formál meg, így a kíváncsi, eltökélt tekintet mindkét kislány védjegye.

Lucy Pevensie

Ártatlan, tiszta szívű lány, aki mindenkit azonnal a szívébe zár, és aki mindenkin feltétel nélkül segíteni akar. Mindemellett akaratos, bátor és azonnal a kedvenc szereplőddé válik a Narnia krónikái többi karaktere közül. Mindig tettre kész és a végsőkig képes hinni a szeretteiben, mikor mindenki más már feladta a próbálkozást. Elszánt és fiatalkora ellenére talán ő a legbölcsebb.

Eowyn

Eowyn legnagyobb erénye az a bátorság, mellyel férfiakat meghazudtoló módon képes harcba szállni, bármely hatalmas méretet öltött Ork sereggel. Igazi harcos hölgy, kit nem rémít meg a halál, sokkal inkább a tehetetlenség. Őt is jócskán megajándékozták lélekjelenléttel és kitartással, miközben képes megtartani szépséges törékenységét és megvédeni szeretteit.

Molly Weasley

Az anyai szeretet példaképe, kinek legnagyobb erénye a soha el nem fogyó törődés és odafigyelés. Bámulatos módon képes anya, boszorkány és hóbortos, de naprakész feleség maradni a legínségesebb helyzetekben is. Bátorsága figyelemreméltó, ha gyermekei vagy szívébe fogadott szerettei életéről van szó. Mindenben jártas, akaratos hölgy, kit szenvedélyesen kimutatott érzései irányítanak, akár ellenszenves, akár szeretett személyről van szó.