Könyvmoly Bálint-nap, avagy ünnepelj romantikus történetekkel!

A lassan közeledő Valentin nap legalább olyan megosztó esemény, mint a Halloween. Zsörtölődés és véleményünk velős kinyilatkoztatása helyett gondoljunk erre a napra úgy, mint a szeretet és a szerelem világnapjára. Aki igazi könyvmoly, annak beugrik, hogy akár a legkedvesebb könyvei iránti szeretetét is megünnepelhetné. Jöjjenek hát most az én kedvenc romantikus regényeim, melyeket bár Bálint-napra ajánlok, az év minden egyes napján ugyanúgy szeretek, és melyek ha velem vannak, sosem vagyok magányos.

Kép: https://pixabay.com
Kép: https://pixabay.com

 

5. Amanda Quick : A Zöld Kristály – a mulattató

Kép: https://moly.hu
Kép: https://moly.hu

Igazi kellemes, pihentető, szórakoztató kikapcsolódás a csípős nyelvű főhősnővel, és a lehengerlő lovaggal, mely után garantáltan függőjévé válsz az írónő regényeinek! Szerencsére van belőlük elég sok 🙂

Eltűnt a zöld kristály! Ez a hír fogadja Sir Hugh-t, amikor belovagol új birtokára. Márpedig a kő Scarcliffe birtok erejének és hatalmának jelképe. A rettenthetetlen lovag nyomozni kezd, s a szálak egy tüneményes, vörös hajú lányhoz vezetnek.
Bár nincs nála a kristály, Lady Alice egyezséget ajánl: a tolvaj nyomára vezeti Hugh-t,cserébe csak annyit kér, hogy a lovag menekítse ki őt és öccsét a nagybátyja házából. Az üzlet megköttetik.
Néhány nap elteltével Hugh már azon tűnődik, hogy feleségnek sem lenne utolsó a lány. Ám Alice minden áron kolostorba akar vonulni. Úgy tűnik, szándékától semmi sem tántoríthatja el. Vagy mégis?

 

 

4. Katy Evans : Valós – a szenvedélyes

Ritkán veszek le New Adult könyvet a polcról, de ez a kötet megérte az időmet. Ötletes, izgalmas és igyekszik a romantika létrájának reális, de  mégis megindító fokai között lavírozni. A zenék pedig fantasztikusak!

Kép: https://moly.hu
Kép: https://moly.hu

Remington Tate rossz fiú hírében áll a ringben, és azon kívül is. Brooke számára álomállásnak tűnik a jól fizető új, sportterápiás munka: karban tartani Remington testének tökéletes gépezetét. De mialatt vele és csapatával sorra látogatja a földalatti harc veszedelmes arénáit, Brooke testében is fellobbannak a legősibb vágyak. Ha volt is olyan pillanat, hogy Brooke és Remy csak flörtöltek egymással, hamarosan mindkettejükben kibontakozik az erotikus megszállottság, és kapcsolatuk ennél is többel kecsegtet.

Izzó vágyuknak azonban sötét oldala is van. Vajon képesek lesznek-e kitartani, amikor fény derül Remy legmélyebb titkára, és Brooke-nak családja segítségére kell sietnie – vagy hirtelen minden, amit olyan valósnak véltek, szertefoszlik, mint a káprázat?

 

 

3. Nicholas Sparks : Szerelmünk lapjai – a bizonyíték, hogy létezik még igaz szerelem

Klasszikus és szívbemarkoló. Akiben ott lapul a hit, hogy megtalálja az igazit, valószínűleg már minden betűjét ismeri. Csodálatos történet két emberről, akiket soha, semmi és senki nem választhat el egymástól.

Kép: https://moly.hu
Kép: https://moly.hu

“Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég…”

A mű a végtelen szerelem szívszorítóan gyengéd története. 1946-ban, Észak-Karolinában kezdődik, amikor Noah Calhoun visszatér a második világháborúból. A harmincegy éves férfi, miközben megpróbálja birtokát felvirágoztatni, folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba. Mi történt velük az elmúlt években, és hogyan alakul további életük? Mindezt megtudhatjuk e páratlanul szép, mesterien szőtt, megrendítő és igaz szerelmi regény lapjairól.

 

2. Lev Tolsztoj: Anna Karenina – a mélyen megindító 

Tolsztoj regénye egy hatalmas, de a társadalom szemében törvénytelen, tragikus szerelem története, egy férjes asszonyról,  aki a teljes élet után vágyakozik. Otthagyja boldogtalan házasságát és követi fiatal arisztokrata szerelmét, Vronszkijt.

kép:http://s1299.photobucket.com/
kép:http://s1299.photobucket.com/

“A címszereplő a világirodalom legvonzóbb nőalakjai közül való, szenvedélyének, szerelmének tragédiája egyetemes” – (Legaza Ilona ismertetőjéből)

Anna Karenina életének, szerelmének és halálának megrázó története már sok-sok évtizede mindig mély nyomot hagy az olvasóban. A gyönyörű arisztokrata asszony bátor és tragikus szerelmében az az erkölcsi eszmény jut kifejezésre, mely nem hajlandó megbékélni a környezetében uralkodó képmutatással, szennyel és kegyetlenséggel.
Az „Anna Karenina” nem csupán egy nagy szerelem történetét foglalja magába, hanem a hatvanas-hetvenes évek orosz társadalmának hatalmas freskóját is adja, s páratlan művészi erővel tárja az olvasó elé Oroszország életének egész korszakát.

 

 

1. Emily Brontë: Üvöltő szelek – az örök kedvenc

kép:http://www.eletoltes.hu/
kép:http://www.eletoltes.hu/

A középső Bronte nővér egyetlen prózai műve a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története – s romantikus meseszövése dacára talán az első modern angol regény. Páratlan érzelmi intenzitással, felemelően ábrázolt, erőtől duzzadó sorstragédia.

A lány apja befogadja az árva fiút, akit Catherine fivére kezdettől fogva megvet és cselédként kezel. Noha az öntörvényű lelenc és a lány között az évek során szerelem szövődik, a temérdek megaláztatás, a durva bánásmód miatt Heathcliff egy viharos éjjelen elszökik.

Évekig nem is hallani felőle, ám amikor visszatér, eltökélt szándéka, hogy méltó bosszút áll az elszenvedettekért, és sötét szándékainak olthatatlan szerelme sem vethet gátat.

 

 

 

+1 Francis Scott Fitzgerald : A nagy Gatsby – a leginkább kedvelt adaptációm

Kép: https://moly.hu
Kép: https://moly.hu

Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó dzsesszkorszakot, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, az amerikai álom olyan örök témáit is, mint az ambíció, a pénz és a hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége.

A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy méltó legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is csupa pénz. Mesteri szimbólumok, elegáns szerkezet, kristálytiszta próza, s a görög tragédiák sorsszerűségével kibontakozó cselekmény teszik remekművé A nagy Gatsby-t.

 

Kiemelt kép: pixabay