Hatékonyság: a kreativitás hajtóanyaga

Hétvégén a cikkek között barangolva rátaláltam egy kreativitás horoszkópra, mely születési adataim szerint szentül állította, hogy bár meg volna a tehetségem a kreatív dolgok véghez viteléhez, elforgácsolom az időm nagy részét, ezért ne számítsak semmi jóra a közel jövőben.

Ezen egy kicsit elszomorodtam, miután beláttam, hogy lehet benne valami, ezért további önmarcangolás helyett inkább elkezdtem írni egy listát, hogy mivel is menthetném meg alkotóerőm eltékozolt termékeit. A lista befejeztével rájöttem, hogy talán másoknak is segítséget nyújthatok vele, így ha hasonló problémával küzdesz, érdemes lehet megfogadnod pár pontot a felsoroltak közül.

15940493_1372839742757173_4464056969104576207_n
Kép: https://www.facebook.com/doodlehun/?fref=ts

 

1.Rangsorold a teendőidet!

Nos, mindig vannak feladatok, melyek izgalmasabbak és szórakoztatóbbak, mint a többi. Sajnos ez nem áll egyenes arányosságban azzal, hogy ezeket hamarabb is kell befejezned, sőt! Általában pont ahhoz nincs kedvünk, amit rövidesen le kell adnunk vagy el kell készítenünk. Ha már délben le kell adnod mondjuk egy esszét, akkor a délelőttöt talán jobb, ha nem régi mappák rendezgetésével töltöd. Érdemes végig gondolni, hogy mi az, amit feltétlenül szükséges elvégezned és lehetőleg ne fogj bele másba, amíg az nincs teljesen készen. A halogatás általában stresszhez és eredménytelenséghez vezet, így folyton csalódni fogsz magadban, amiért sosem tudsz időben elkészülni. Azonban ha egy valamit teljesen befejezel – és kerülöd a tevékenységek közötti ungrándozást – az motiválni fog a sorban következő tennivalódra is.

Kép: http://static.tumblr.com/9b3093e6c84ea960759c790d613135d7/f34m0w1/WG8nsd8rc/tumblr_static_81kiply24twco4wssskgcsccs.jpg
Kép:http://static.tumblr.com

 

2. Szánj a célokra egy füzetet!

Mi sem egyszerűbb, mint venni egy füzetet és teleírni célokkal. Csak hogy ezzel megint félmunkát végzel egészen addig, amíg nem töltöd meg a célok eléréséhez szükséges tervekkel. Bontsd lépésről lépésre a célhoz vezető utat és rendelj hozzá időtartamokat és időpontokat is. Így fokozatosan látni fogod, hogy mi az, amit már elértél és mi az, ami a következő feladat lesz. Segít a motivációban és abban, hogy álmod ne csak álom maradjon. Látva az időbeosztást nem fogod magad túlterheltnek érezni és a kitűzött célról sem az fog elsőnek eszedbe jutni, hogy lehetetlen.

3. Az internet csak néha jelent segítséget!

Egy kis okostelefon, instagram, twitter és facebook.. Mind ismerjük izgalmas bugyraikat, figyelemfelkeltő húzásaikat, melyek olykor nagyon hasznosak és hála nekik nyitottabb szemmel járunk a világban. De amikor éppen nincs rájuk kimondott szükséged, nem keresel tartalmakat vagy képeket valamilyen munkádhoz, akkor a limitált idődből nagyon sok percet elpazarolhatsz rájuk. Legyen megszabva egy korlát, ami alatt megnézed az emaileket és válaszolsz az üzenetekre, majd ezt követően koncentrálj újra a feladatodra!

Kép: http://s8.favim.com/610/150929/book-coffe-glasses-notebook-Favim.com-3378585.png
Kép: http://s8.favim.com/610/150929/book-coffe-glasses-notebook-Favim.com-3378585.png

 

4. A hatékonyság nem egyenlő a tökéletességgel!

Biztosan ismered azt az érzést, amikor hiába csináltál egy feladatot szorgalmasan, egyszerűen még nem érzed késznek arra, hogy befejezd. Tökéletesíted és tökéletesíted, aztán csak azt veszed észre, hogy kihagytad az ebédet, a fürdést és már vagy három éjjel nem aludtál. A hatékonysággal együtt jár az is, hogy néha el kell tudnunk engedni a maximalizmust, mert néha a dolgoknak csak készen kell lenniük, nem pedig életünk főművét jelenteniük. Érdemes határt szabni az ilyen feladatoknak, ameddig igenis keményen dolgozol rajtuk. De amint letelik a kiszabott idő, engedd el! Egy cél sem olyan fontos, hogy rámenjen a magánéleted vagy az egészséged.

 

5. A szünetek igenis fontosak!

Fontos, hogy ahogy a célokhoz rendelt lépcsőfokokat is beosztottad, úgy a szünetre is szánj elegendő időt. Sokkal hatékonyabban fogod végezni a további munkát, ha beiktatsz egy kis nyújtózást, egy pohár vizet vagy egy kör futást. A kényszerítés még sosem vezetett jó eredményekhez, ezért ne legyél végletekig szigorú magaddal. A szünet talán lényegesebb pont, mint bármelyik másik a listáról. Itt kell megemlítenem az alvás és a pihenés fontosságát is, mert nélkülük csökken az agyi aktivitás és a teljesítmény, így kárba vész minden eddigi munka.

 

 

Ha már végképp elfáradtok, nekem ez a Disney dal mindig szokott segíteni. Remélem hasznosnak találtátok a cikket és a továbbiakban csak még hatékonyabbak és kreatívabbak lesztek! 🙂

 

 

Kiemelt kép: www.printawallpaper.com