Könyvek, melyek megtörtént eseményekből merítenek

1. Szkafander és pillangó – Jean-Dominique Bauby

Locked-in-syndrome (LIS=bezártság-szindróma): a teljes bénultság állapota, amikor a beteg él, de ennek semmi jelét nem adja. Ebbe az állapotba kerül Jean-Dominique Bauby, akit 1995. december 8-án agyvérzés ért. Mikor magához tér, kiderül, hogy a bal szemén kívül egyetlen porcikáját sem képes megmozdítani. Egy pislantás jelenti az igent, kettő a nemet. A látogató felmondja az ábécét, s egy pislantás megállítja a megfelelő betűnél. Így alakulnak ki a szavak, a mondatok, így tud társalogni, levelezni. Így írta ezt a könyvet is. Lelkének csupán szelleme él, verdes, mint a pillangó a szkafander üvegbúrája alatt.

A könyvből készült film előzetese:

 

2.  A zongorista – Władysław Szpilman

 Władysław Szpilman, a híres lengyel zongorista közvetlenül a második világháború után vetette papírra visszaemlékezéseit. A holokausztot csodával határos módon élte túl Varsóban. Nagyon sokszor állt közel a halálhoz, de valahogyan mindig túlélte az eseményeket. A könyv közvetlen hangvételű, és az olvasó szinte magán érzi a borzalmakat, a rettegést, a magányt. Szpilman nem törekedett arra, hogy sajnáltassa magát, csak tényszerűen leírta a történteket. 

A könyvből készült film előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=itR0-I9idXk

 

3. Napsütötte Toszkána – Frances Mayes

A könyv egyaránt nevezhető útleírásnak, szakácskönyvnek vagy társadalomrajznak. Frances Mayes naplószerűen beszéli el, miként teremtett igazi otthont a toszkánai Cortona melletti régi házban, és lelt második hazára Olaszországban. Az írónő egyszerre tudja rabul ejteni az olvasó gondolatait és érzékszerveit. A sültmalacárus, a zöldséges, a házvétel körüli hercehurca, a toszkán konyha megannyi fortélya, a pohárban megcsillanó bor ugyanolyan fontosságot kap, mint a történelmi, művészettörténeti, irodalmi kitekintés. 

A könyvből készült film előzetese:

 

 4. Életrevalók – Philippe Pozzo di Borgo

Egy gazdag, de mozgássérült arisztokrata és egy fiatal, külvárosi bevándorló igaz története. 1993-ban a Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo nyaktól lefelé megbénult egy siklóernyős balesetben. 42 éves volt. Két nagy múltú francia család örököseként szembe kell néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzéseivel – mindörökre. Abdel bevándorló, Philippe ápolója és „ördögi őrizője”, immár tíz éve. Ez a könyv az ő történetük.

 A könyvből készült teljes film megtekinthető:

 

 

 

 

Kiemelt kép: https://pixabay.com