Itt a tél – írjunk hópihe-módszerrel!

Mivel olyan sokat foglalkozunk az írás lélektani részével, így gondoltam kutakodok egy picit a gyakorlati módszerek irányában is. Randy Ingermanson híres hópihe-metódusával fogunk ma foglalkozni, ami egy hosszabb lélegzetű mű igényes megtervezéséhez talán a legjobb eszköz.

˜

 

Randy Ingermanson szoftvertervező mérnökként dolgozott, mielőtt kipróbálta magát a regényírás műfajában. A programozói tapasztalatait felhasználva alkotta meg a „hópihe-metódust”, aminek segítségével regényeit írja, és ami sok más írónak is segített már.

Mi az a hópihe-metódus?

A folyamatábrákon majd láthatjuk, hogyan készül a hópihe: egy egészen egyszerű alakzatból indulunk ki, majd a szabályok alapján építkezünk rá. A hópihe-metódus szerint pontosan így építünk fel egy regényt is.

Ennek a módszernek a célja, a kreativitás megszervezése, hogy az olykor kaotikus ihlet alkotta munka eredménye jól strukturált legyen.

A hópihe-metódus nem más, mint egy módszer arra, hogy meglévő regény-ötletünket szervezett formában vethessük papírra.

– A hópihe-metódus akkor hasznos, ha már fejben eljátszottál az ötlettel és a témával – tehát segít megtenni az első lépéseket.

– A hópihe benned kristályosodik: kialakul a történet, annak logikája, a környezet, a karakterek, a konfliktusok, ez események egymásra ható fejlődése. Mindez végül egy összefüggő egészet alkot.

– Amíg nincs hópihéd, kockázatos az írásnak látnod, hiszen lehet, hogy már a felénél jársz, amikor hirtelen rádöbbensz, dobhatod ki az egészet.

˜

Miért fontos a tervezés?

„Regényt írni könnyű. Jó regényt írni nehéz.” Egy jó regényhez, elengedhetetlen a tervezés, mégha az maga az írás közben történik is, bár úgy nyilvánvalóan fényévekkel nehezebb. Ám a kreatív ihletet követő alkotói lendületünk gyakran hagy nagy logikai hibákat, melyeket idegtépő lesz utólag kibogózni. 

Ezen módszer esetében sem ígérheti senki, hogy mindenki számára tökéletes lesz. A lényeg az, hogy a leginkább bevált utat válasszuk, hiszen ahány író, kreatív elme, annyiféle gondolkodásmód, ezért igen relatív, hogy egyes írók számára, mi az, ami a leginkább keretbe foglalja és szervezetté teszi az írást.

 

Még mielőtt belekezdenénk az írásba..

A legtöbb írónak, már él a fejében egyfajta kép a megírandó regényről, annak karaktereiről. Utánaolvas a választott témának, jegyzeteket ír, kiválasztja a mondanivalót, megtervezi a cselekményt. A hópihe-metódus pontosan ezeket az előzményeket feltételezi. Tehát ezek nélkül sajnos a módszer sem képes csodákra. Nem kell tökéletes képpel rendelkeznünk, de valamilyen képpel muszáj, hogy neki tudjunk kezdeni a munkának.

˜

Lássuk tehát Randy Ingermanson tízlépéses hópihe-metódusát!

 

1. lépés: Foglald össze egyetlen mondatban a regényedet! Ez a mondat felel meg egy hópehely kezdő formájának. Randy első regényének kulcsmondata így hangzott:  „Egy elvetemült fizikus visszautazik az időben, hogy megölje Pál apostolt.” Ez lesz a reklámmondatod, így hozd ki belőle a legtöbbet, amit csak tudsz!

2. lépés: Bővítsd ki ezt a mondatot egy egész bekezdéssé, ami leírja a történet körülményeit! Le kell írnod a főbb tragikus fordulatokat és a regény végét! Ez alkotja a hópehely második szintjét.

 

3. lépés: Az első két pont segített nagy vonalakban áttekintened a történetedet. Most ugyanezt kell tenned a szereplőiddel és az ő útjukkal a történet során. A karakterek a legfontosabb részei a történetnek, ezért a tervezésükbe fektetett idő sokszorosan megtérül. A karaktereidre szánj egy órát, és írj róluk egy-egy oldalas összefoglalót. Egy karakterben a következők a fontosak: az útja, a motivációja, a célja, a konfliktusai és a beteljesülése. 

4. lépés: Ez az a lépés, ahol meg kell születnie az ötletnek, miszerint fog felépülni a történet váza. Ha az alapötleted hibás és a történeted mégsem érdemes rá, hogy megírd, itt valószínűleg rá fogsz jönni, ami jobb, mintha száz oldal és több száz óra munka után döbbennél rá erre. 

 

5. lépés: A főbb szereplőidről írj egy-egy oldalas, a többi szereplődről fél-fél oldalas leírást! Ezt karakter szinopszisnak hívják, mely elmeséli a történetet az adott karakter szemszögéből. 

6. lépés: Van már egy tömör történeted a főbb cselekményszálakkal együtt. Vedd elő a 4. pontban írt egy oldalas összefoglalót és bővítsd ki négy oldalas szinopszissá!

7. lépés: Most következik az a lépés, amikor a karakterleírásaidat kiforrott jellemekké kell fejlesztened, részletezve minden apróságot, melyet tudni lehet a szereplőkről. A legfontosabb, hogy leírd, milyen változáson megy keresztül a szereplőd a regény végére!

8. lépés: Mielőtt nekilátnál az írás folyamatának, még néhány dolgot meg kell tenned, hogy a végeredmény ne egy kaotikus első változat legyen. Vedd elő ismét a 6. lépésben írt 4 oldalas összefoglalót, és ez alapján állítsd össze a jelenetek listáját, amikből összeáll majd a regényed! Ehhez használj táblázatkezelőt!

 

9. lépés:  Írj egy narratív leírást a történetről! A táblázat minden sorához írj egy több bekezdéses leírást az adott jelenetről, párbeszédekkel, az alapvető konfliktus felvázolásával. Ha a jelenet nem tartalmaz konfliktust, adj hozzá egyet, vagy pedig húzd ki a jelenetet!

10. lépés: Elérkeztél ahhoz a ponthoz, ahol nekiülhetsz megírni a regényt. Csodálkozni fogsz, milyen könnyedén fog már menni. A tervezői dokumentum nem tökéletes, de hatalmas egítség ahhoz, hogy megírd a regényed. 

 

 

Forrás: https://kincsesfuzet.hu
Kiemelt kép: pixabay