Irodalmi reménysugár az igaz szerelemhez

Az igényes, romantikus témájú könyvek az irodalom legszebb gyöngyszemei, mesteri ábrázolásai a szerelemnek, a szenvedélynek és az emberi kapcsolatoknak. Legyenek hát reménysugarai azon olvasóknak, kik még hiszik, hogy sikerül megtalálniuk azt a lelkitársat, ki egy életen át kitart mellettük, akkor is, mikor a neonfények helyett már a Nap sugarai melegítenek, és a dübörgő zene is elhalkul..

♥♥♥

Nicolas Spark – Szerelmünk lapjai

kép: http://2.bp.blogspot.com

A regény a végtelen szerelmet és gyengédséget írja le. Noah Calhoun, a harmincegy éves férfi visszatér a második világháborúból, hogy megpróbálja felvirágoztatni birtokát. Azonban folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba. Mi történt velük az elmúlt években, és hogyan alakul további életük? Mindezt megtudhatjuk e páratlanul szép, mesterien szőtt, megrendítő és igaz szerelmi regény lapjairól.

Nem lesz könnyű, iszonyú nehéz lesz. Minden nap meg kell küzdenünk, de én erre vágyom, mert akarlak téged mindenestül, örökre, együtt, minden nap.

Audrey Niffenegger – Az időutazó felesége

kép: https://i.pinimg.com

A regény egy nő és egy férfi, Henry és Claire különös, ám annál meghatóbb szerelmi életét mutatja be. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Claire és Henry felváltva, naplószerűen mesélik el történetüket. Rajongva szeretik egymást, ezért megpróbálnak normális családi életet élni, de mindezt olyas valami fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan felejthetetlen és megrendítő.

El akarom mondani neked, hogy szeretlek. A szerelmünk volt a fonal a labirintusban, a háló a kötéltáncos alatt, az egyetlen valódi ebben az én különös életemben, amiben bízhattam. 

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

kép: https://1.bp.blogspot.com

Florentino Ariza gyerekként beleszeret a gyönyörű Fermina Dazába. A lány rangjához méltó házasságot köt, egy tekintélyes orvos oldalán, aki a címben szereplő kolerával is sikeresen felveszi a harcot. A lány látszólag boldog, kiegyensúlyozott polgári életet él. Florentino közben kalandos viszonyokat folytat különféle nőkkel, de közben egy percre sem téveszti szem elől szerelmét. Évtizedek múltán, amikor mindketten megvénültek, és az imádott asszony megözvegyül, eljön Florentino  ideje, hogy végre beteljesítse szerelmét. A könyv rengeteg kérdést vet fel, kortalan-e a szerelem, és igaz szerelemmel valóban kötődhetünk-e egyetlen emberhez, egy egész életen át, úgy, hogy két különböző világban élünk?

A gyengék soha nem fognak bejutni a szerelem birodalmába, mely zord és irgalmatlan, a nők csak a határozott és elszánt férfiaknak adják oda magukat, mert tőlük kapják meg az olyannyira áhított biztonságot, amely nélkül nem tudnak szembenézni az élettel.

David Nicholls : Egy nap

kép: http://1.bp.blogspot.com

Emma és Dexter az egyetemen ismerkednek össze. Eleinte csak kerülgetik egymást, ám a diplomaosztó buli után kalandos éjszakát töltenek együtt. Aztán a sors úgy hozza, hogy bár jó barátok maradnak, az útjaik elválnak. Szerelmek, konfliktusok, félreértések és tragédiák szálainak bonyolult szövevénye bontakozik ki, ahogy évről évre követjük életük eseményeit. Végül vajon szenvedélyes szerelem lesz a vonzalmukból? Vagy talán megmaradnak egymás lelki társai, és életük végéig legjobb barátok lesznek, akiket összefűz a közös múlt számtalan öröme és fájdalma?

Úgy éld minden napodat, mintha az volna az utolsó – ezt szokták tanácsolni, de őszintén, kinek van erre energiája? Mi van, ha esik az eső, vagy ha az embernek kicsit nyomott a hangulata? Az egész valójában teljesen kivitelezhetetlen. Sokkal jobb, ha egyszerűen csak megpróbálsz jó, bátor és vakmerő lenni, és nyomot hagyni magad után a világban. 

Robert James Waller : Madison megye hídjai

kép: https://cdn0.rubylane.com

Az 1960-as évek Amerikájában Robert Kincaid fotográfus a National Geographic megbízásából járja Madison megyét, hogy képeket készítsen a híres fedett hidakról. Itt ismerkedik meg Francescával, aki egy helyi farmer feleségeként a világtól elzártan él, nagyon is távol kerülve fiatalsága intellektuális környezetétől. Amikor az ismeretlen férfi útbaigazítást kér tőle, hirtelen ötlettől vezérelve felajánlja, hogy elkíséri őt, s ezzel fenekestől borítja fel addigi megszokott életét. A két magányos embervisszavonhatatlanul, első pillantásra egymásba szeret..

Ezért születtem ebben a korban és erre a bolygóra. Nem azért, hogy utazzak vagy fényképeket készítsek, hanem, hogy téged szeresselek. Most már tudom. Időtlen idők óta hullok valami magas, távoli helyről, régebb óta, mint ahány éve világra jöttem. És mindezek alatt az évek alatt feléd hullottam.

John Green: Csillagainkban a hiba

kép: https://static1.squarespace.com

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni. 

Szerelmes vagyok beléd, és nem fogom megtagadni magamtól az igazmondás egyszerű örömét. Szerelmes vagyok beléd, noha tudom, hogy a szerelem csak egy kiáltás az űrbe, a feledés elkerülhetetlen, valamennyien halálra vagyunk ítélve, és eljön a nap, amikor minden munkánk porrá válik, azt is tudom, hogy a Nap elnyeli az egyetlen földünket, de azért szerelmes vagyok beléd.

kiemelt kép: pixabay