Mesehősök vagy pszichológiai betegségek?

A disney mesékből ismerős főhősök talán nagyon is valóságosak, mégha nem is abban az értelemben, ahogy azt elsőre gondolnánk. Nézzünk hát egy két mesehőst, kik oly nagy hatással voltak életünkre, hogy elménk akaratlanul is átmentette őket a valóságba.

Pán Péter szindróma

Biztosan emlékeztek a bolondos fiú meséjére, aki sohasem akar felnőni. Akárcsak azok az emberek, akik Pán Péter-szindrómában szenvednek.

A modern Pán Pétereket érzelmi kilátástalanság jellemzi, félnek a magánytól és a kapunyitást követő ismeretlentől, rosszul viselik a kritikát, ezen kívül pedig a hideg rázza őket a felelősségvállalástól. Érdekes még, hogy ez a jelenség inkább sújtja a férfiakat, mint a nőket.

A hölgyekre ehelyett a Wendy-szindróma jellemző. A Wendy-szindrómás hölgyek beleesnek abba a hibába, hogy anyjuk helyett anyjuk akarnak lenni a párjuknak.

 

Csipkerózsika-szindróma

Csipkerózsikát a történet szerint 16. születésnapján megszúrja az orsó, onnantól fogva pedig a banya átkának köszönhetően száz teljes éven keresztül alussza az igazak álmát.

A való életben is találkozhatunk  Csipkerózsikákkal, akik minden bizonnyal egy ritka neurológiai betegségtől, a Klene-Levin szindrómától szenvednek. A titokzatos kórra még nem találtak gyógymódot, a betegekre bármikor rátörhet az álom, hogy aztán meghatározhatatlan időt töltsenek álmaikba mélyedve.

A legtöbb érintettnél általában magától elmúlik a Csipkerózsika-szindróma így nem kell várni a szőke hercegre, de átlagosan 13 évig tart az álomkóros állapot. A betegeknek komoly nehézséget okoznak a mindennapi feladatok, így az oktatásban vagy a munkaerőpiacon való teljesértékű részvétel.

 

Bambi-komplexus

Bambi a neve annak a kis őzgidának, akinek az édesanyját megölik a vadászok, de azt a szentimentális rajongást is így hívjuk, amit egyesek a természet iránt éreznek.

A Bambi-komplexusos embereknek mindene a vadon és az anyatermészet, és foggal-körömmel tiltakoznak a vadászatok és az állatok elpusztítása ellen. Fanatizmusuk egészen odáig fajulhat, hogy kizárják a civilizációt életükből, és embertársaiktól elvonultan, szinte számkivetettként élhetik életüket, kizárólag a természet adta erőforrásokból ellátva magukat.

 

Aranyhaj-szindróma

 Aranyhaj, azaz eredetileg Rapunzel csodás hosszú hajat tudhatott magáénak, hogy a királyfi azon keresztül mászhasson fel hozzá a toronyba.

A Rapunzel-szindrómás betegek története ennél sokkal kevésbé romantikus. Főleg kamasz lányoknál jelentkezik a haj kényszeres evésének szindrómája, amit másképpen trichobezoarnak is hívnak, mely egy stresszcsökkentő melléktevékenység.

Ám a hajukat fogyasztó lányok komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A hajból ugyanis az évek során hatalmas labda alakulhat ki a gyomorban, a hajlabdacsot pedig csak sebészi úton lehet eltávolítani.

 

Hamupipőke-komplexus

A modern Hamupipőkék rettegnek a függetlenségtől és a manapság oly divatos szingli életmódtól, sőt, arra vágynak, hogy egy erős férfi viselje gondjukat, pontosabban pénztárcában erős.

A Hamupipőke-komplexusos nők ijesztőnek tartják, hogy a modern világban ugyanúgy helyt kellene állniuk, mint a férfiaknak, ezért inkább éveken át élnek egy rosszul működő kapcsolatban, ha cserébe anyagi biztonság és minden élethelyzetre kiterjedő jólét jellemzi életüket.

Ezt akár odáig is tökéletesíthetik, hogy nemcsak magukkal, de a külvilággal is elhitetik, kapcsolatuk szilárd érzelmeken alapul. Az önáltatás üvegcipellőjét sosem veszik le, mégha kényelmetlennek is bizonyul.

 

Forrás: https://marmalade.hu
kiemelt kép: pixabay