10 csodálatos idézet Pilinszky Jánostól

A napokban kaptam egy csodálatos könyvet egy kedves barátomtól. A hétvégére kiderült, hogy ez nem csupán egy egyszerű könyv. Pilinszky János, Csönd és közelség című füveskönyve hatalmas erővel szippantott magába. Lássunk hát egy kis morzsát ezekből az örökérvényű gondolatokból, hogy a Ti lelketek is valódi táplálékhoz jusson.

1. Egyetlen reményem, hogy semmit se várok, s így kaphatok valamit. Ami, ha kevés is, messze felülmúl engem.

 

2. Talán érdemes volna a mai korban megfordítani a mondást, hogy ne úgy tekintsük a másikat, mint magunkat, hanem tekintsük úgy magunkat, mint a másikat. Legyünk olyan kemények önmagunkhoz, mint eddig másokhoz voltunk. Kritizáld magad olyan fokban, mint felebarátodat.

 

3. A szeretet önmagunk meghaladása a másik ember érdekében.

 

4. Tulajdonképpen anyagilag nincs mitől félnem. Lényegében vágyakozni se vágyom semmire. Túlontúl megtapasztaltam, hogy még a kevéske pénz is nagy bajok okozója. (Különben éppúgy, mint a hiányérzete.) Az anyagiakra nem szabad odafigyelni. Azok a változások, amiket szeretnék, úgyse vásárolhatók meg. A békességnek nincsen árfolyama.

 

5. Nem az a baj, hogy nem élünk örökké, hanem, hogy nem érdemes, sőt: irtóztató lenne örökké élnünk. Azt, ami életünkből ismerős, az ismeretlenség övezi. Ha ez az ismeretlen ismerőssé válna, elviselhetetlen lenne életünk ismert része is.

 

6. Az a baj veletek, hogy ti azt gondoljátok, az életben problémák vannak, és megoldásokat kell találni. Valójában az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

 

7. A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb, és “tényszerűbb”. Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint pohár víznek a pohár.

 

8. A tengerbe vissza-visszatérő vizek “belehalnak” a tengerbe. Valójában azonban nem szűnnek meg – csupán hazatalálnak. E “paradoxon” talán legszebb és legmegvilágítóbb képe, hasonlata a halálnak.

 

9. Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.

 

10. Nem az fontos, hogy hányat ver a madár a szárnyaival, hanem, hogy íveljen.

 

 

 

 

kiemelt kép: http://eifert.hu