Irodalmi zsenik és furcsa babonáik

Minden embernek megvannak a maga furcsa szokásai, amelyek számára  teljesen természetesek. Ez irodalmi zsenijeinkkel sincs másképp, sőt! Az ihletért cserébe néha áldozni is kell, amire az alábbi tíz alkotó mindig oda is figyelt.


1. Molnár Ferenc

kép: https://mult-kor.hu

Molnár Ferencet a legbabonásabb íróként emlegetik. Miután megírta az Az ördögöt egy margitszigeti szállóban, a sikert követően megvásárolta az asztalt, amelyen az készült. Természetesen továbbra is azon az asztalon dolgozott. Molnár Ferenc zömében csak éjjel tudott dolgozni, ezérét a szobáját feketére festette, hogy nappal is olyan legyen, mintha éjjel volna.

 

2. Victor Hugo

kép: https://everydaypowerblog.com

A Nyomorultak és A párizsi Notre Dame írója nehezen állt neki egy-egy munkának. Hogy ösztönözze magát, megkérte inasát, hogy égesse el a ruháit, hogy még véletlenül se lépjen ki a házból. Ruha nélkül persze az otthon maradást és az alkotást választotta.

 

3. Charles Dickens

kép: http://www.telegraph.co.uk

Dickens nagysikerű műveit folyamatos járkálás közben írta. Főleg délelőtt dolgozott, majd ezután az egész napos járkálás ellenére még elment egy három órás sétára. Másik különös szokása volt, hogy görcsösen ügyelt saját külsejére. Egyik cselédje szerint folyton kéznél volt fésűje, amivel akár naponta százszor is megfésülködött.

 

4. Honoré de Balzac

kép: https://media.newyorker.com

A francia írónak hatalmas mennyiségű koffeinre volt szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon. Balzac naponta kb. ötven csésze kávét ivott meg. Nem is csoda, hogy ezután naponta akár 16-23 órán át is képes volt dolgozni. Este 5-6  körül ebédelt, aludt egyet és dolgozott tovább. A legenda szerint egyszer 48 órán át írt úgy, hogy csak 3 órát pihent.

 

5. Agatha Christie

kép: http://giglee.in

Az írónőnek állítólag nem volt saját íróasztala, sőt még irodája sem. A Gyilkosság az Orient expresszent hotelszobájában vetette papírra. Ha megjött az ihlet ott gépelte, ahol éppen volt: akár a konyhában, akár a hálójában. Mielőtt bármihez is kezdett volna, először a gyilkosságok részleteit dolgozta ki és azt követte a történet.

 

6. Dan Brown

kép: https://ewedit.files.wordpress.com

Az ötven éves amerikai regényíró állítólag minden reggel négykor kezd el írni egy antik homokóra mellett. 60 után feláll és elkezd fekvőtámaszozni. Ha pedig ez nem elég, akkor időnként kicsit fejjel lefelé lóg, hisz úgy gondolja, ilyenkor a vér mellett az ötletek is az agyába tódulnak.

 

7. Alexandre Dumas

kép: https://www.thefamouspeople.com

Az alma nemcsak, hogy távol tartja az orvost, de ihletkeresés során is segít. Dumas minden reggel kisétált a Diadalív alá ihletet meríteni és közben elfogyasztott egy almát. Ezután hazatért és egy ültő helyében több ezer oldalt írt.

 

8. Franz Kafka

kép: http://freebeacon.com

Kafka minden reggel és este miután befejezte az írást tíz percig gimnasztikázott. Tette mindezt állítólag teljesen meztelenül… az ablaka előtt!

 

 

 

 

Forrás: SzeretlekMagyarország
kiemelt kép: pixabay